Турция финансира с 2 млн. годишно ислямското вероизповедание у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:18 / 02.10.2017
929
Турция финансира годишно с 2 млн. ислямското вероизповедание у нас (валутата не беше уточнена - бел. ред.). Тази помощ се оказва по силата на подписано в миналото споразумение между мюфтийствата на двете страни. Затова българското мюфтийство приветства идеята българската държава да финансира обучението на имамите, те да бъдат лицензирани и да бъде акредитиран висшият ислямски институт. Това заяви пред Би Ти Ви Джелал Фаик, главен секретар на мюфтийството. 

Фаик призна, че в Главно мюфтийство в момента няма регистър кой имам къде е завършил в чужбина. Според експерта по радикален ислям Алекс Алексиев в България не бива да се позволява да проповядват имами, които не говорят български и не са лицензирани в България. Той смята, че тези имами са еничарите на Ердоган и ако това се позволи, е пагубно. 

В момента, каза той, Дианетът се занимава именно с радикализирането на ислямските общности извън Турция и припомни, че Германия е на път да забрани Дианетът на своя земя, защото неговите представители са шпиони на Ердоган. Фаик репликира, че Главното мюфтийство у нас е независима институция, която не се командва от ничия чужда държава. Той посочи, че ако има шпиони на Ердоган в България, това трябва да се докаже от компетентните власти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).