Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени: В Черно море има сероводород, който ще ни осигури ток за 200 г.
Автор: Екип Varna24.bg 15:51 / 14.05.2012Коментари (5)666
© Varna24.bg
Учени от института по инженерна химия към БАН работят по проект за оползотворяването на сероводорода в Черно море и производството на електроенергия от него. Това каза директорът на института проф. Венко Бешков на форума TEDx, който се проведе в София.

По думите на проф. Бешков България разполага с такова количество сероводород в черноморските води, че да произведе 9 млрд. мгвт/ч електрическа енергия, която би задоволила потреблението на българското население за 200 г. напред. За работата си по проекта учените са спечелили финансиране по програмата era.net, която е част от 7-ата рамкова програма на Европейския съюз. По думите на проф. Бешков всяка година във водите на Черно море се генерират нови 75 млн. тона сероводород. От енергийна гледна точка тези количества съответстват на годишното потребление на природен газ в България. Специалистите планират да превръщат сероводорода в електроенергия с помощта на нов тип горивна клетка. Заради по-ниските концентрации на сероводород в по-плитките води на българския шелф обаче, ако проектът бъде реализиран, вероятно ще се наложи работа на платформа или кораб в открито море.

Този метод за производство на електрическа енергия може да подобри екологичното състояние на Черно море, тъй като водите ще се пречистват от натрупания сероводород. Ученият представи и друг проект, по който работят специалистите от института - за производство на електроенергия от твърди битови отпадъци. Той обясни, че ако бъде реализиран, проектът ще спомогне за намаляването на депонираните отпадъци до 10 на сто от изхвърляния боклук. За сравнение, в момента в депата се извозват 95% от отпадъците. Проф. Бешков обясни, че от 100 хил. тона отпадъци могат да бъдат произведени 115 хил. мгвт/ч електроенергия и 173 хил. мгвт/ч топлинна енергия.

Горивната инсталация е плод на тригодишна усилена работа от страна на учените. В момента се правят демонстрации на технологията.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
България и в сахара да е пак ще вная пясък !!! Стара доказана мъдрост...
Aнонимен
на 15.05.2012 г.
+1
 
 
....прекалено е хубаво за да стане реалност! :((
0
 
 
Ами, те, счетоводителите другояче не могат да разсъждават. Това е техният начин на мислене. Освен икономии (при това в най-елементарен вид) нищо друго не виждат. Нали знаете какво е главен счетоводител? - Зло куче, вързано за кисела слива - нито то ги яде, нито на другите дава!
Aнонимен
на 14.05.2012 г.
+1
 
 
А дюдянков им викаше склеротирани старци. А той какъв е? Треторазряден счетоводител. Не се види ,че си прави експерименти с народа. Съкращения . То така и баба знае без да разбира от икономика.
+8
 
 
Моите поздравления и най добри пожелания за успех на учените от БАН.Много хубаво,ама...трябват дълновидни политици,оправни бизнесмени.Де ги в България?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: