Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ученици изкъпаха 14 паметника на възрожденци в Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 10.05.2017Коментари (0)1009
©
Финансовият израз на подкрепата, която България е получила от ЕС до момента, надхвърля 18 млрд. лв. Това са средства, които са инвестирани в икономиката и инфраструктурата на страната ни, в развитието на конкурентоспособен бизнес, в нови възможности за обучение и стаж на младите хора. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който в Деня на Европа организира дискусионен форум с участието на ученици и студенти. 

Събитието се проведе в Морската градина на Варна, където беше монтирана инсталацията "Аз съм в Европа". Тя се превърна в тематичен фон за снимки, от който се възползваха много жители и гости на града.

В рамките на дискусията с младежите Емил Радев изрази увереност, че с незаменимата подкрепа на ЕС България ще достигне средноевропейските нива както по отношение на конкурентоспособността, така и по отношение на доходите. Сред ползите от членството на страната ни в Общността евродепутатът открои тежестта, която Обединена Европа има при преговорите по редица въпроси с международно значение като сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, цената на енергоизточниците и др.

"Престъпността и измамите придобиват трансгранични измерения, затова борбата с тях изисква общоевропейски отговор, какъвто например е Европейската прокуратура. България е сред 16-те държави-членки, които на доброволен принцип обединиха усилия в тази структура, за да се борят с измамите с евросредства и ДДС. Надяваме се, че по-късно този обхват ще се разшири, така че да бъдат включени и обществените поръчки с европейско финансиране", обясни Емил Радев.

Той изтъкна, че България спазва отговорно задълженията си като член на ЕС, но понякога несправедливо е сочена с пръст. Радев припомни, че страната ни преди 5 години е покрила всички технически критерии, но въпреки това още не е член на Шенгенското пространство. Като горчив пример за двоен стандарт в ЕС той посочи, че България и Румъния остават обект на мониторинг в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, макар че проблеми с корупцията и върховенството на закона има във всички държави-членки. "Затова настояваме да се въведе общ европейски мониторинг", категоричен бе българският евродепутат.

Ученици от клуб "Европейски мост" към ОДК, от клуб "Приятели на Европа" към СУ "Пейо Яворов" и от клуб "Млад журналист" към НУ "Васил Левски" отправиха множество въпроси към Емил Радев. Те проявиха интерес към т. нар. Бяла книга и сценариите за бъдещето на Европа, която тя чертае, към европейската политика относно зелената енергия, към ефекта от Брекзит, мерките в отговор на миграционната криза и равнопоставеността между половете. Не липсваха въпроси и относно процедурата за влизане в Еврозоната.

"Всяка държава-членка, която иска да въведе еврото, трябва да отговаря на определени критерии - от финансова стабилност и дефицит до трайни реформи. Дойде моментът България да кандидатства за чакалнята на еврозоната. В рамките на около година ще поискаме процедурата да се задейства. Последните макроикономически показатели сочат, че страната ни покрива стандартите", обясни Емил Радев.

"Европа в момента е на кръстопът. И за това си има причини - икономическата криза, мигрантската вълна и терористичната заплаха, която надвисва над всички европейски държави. Изборите и в Холандия, и във Франция обаче показаха ясно, че Европа няма да се поддаде на популистите. Идеята за Обединена Европа продължава напред, но европейските граждани очакват реформи, очакват по-бързи и решителни действия", подчерта Емил Радев.

В рамките на срещата той получи от ученици от СУ "Гео Милев" във Варна покана да вземе участие в проекта "Европа на младите", който се реализира като част от програмата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

След дискусионния форум участниците приеха предизвикателството да се включват в почистването на постаментите на 14-те паметника на Алеята на Възраждането в Морската градина.

За да подкрепят инициативата "Аз съм в Европа", в събитията се включиха и младежи от организацията на ПП ГЕРБ-Варна, както и председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Марица Гърдева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: