Учениците с два бележника, единият за кореспонденция?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
08:55 / 02.11.2012
1954
Учениците ще ходят в клас с два бележника. Това предвижда новият просветен закон за училищно образование. Допълнителният документ ще се нарича "бележник за кореспонденция" и в него родителите ще могат да питат и да получават отговори от учителите за оценките и поведението на децата си.

Целта ни е да засилим обратната връзка между учители и родители, обясни заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

"В сегашните бележници мястото за забележки много бързо се запълва и изобщо не стига", обясни съветникът на образователния министър Сергей Игнатов и директор на 51-во СОУ, Асен Александров.

Както в традиционния бележник, така и в новия ще се вписват оценките и отсъствията. В него обаче ще има и повече място за забележки и съобщения между преподаватели и родители.

"Графата за съобщения наистина е прекалено малка, тя не стига за повече от три забележки на срок, затова учителите ги пренасят в графата за оценки и често ги виждам доста по-късно", коментира от своя страна и Александра Атанасова, майка на шестокласник в столицата.

Бележникът за кореспонденция вече е факт в 51-во СОУ в онлайн вариант. "Разработили сме електронна платформа като пилотен проект, за да имаме по-добра картина на случващото се в училище.

Онлайн бележниците са интегрирани в електронните дневници, разказа директорът. Те са достъпни за учители, ученици и родители. Те я ползват, като въведат потребителско име и парола.

"Там има секция за отсъствия, оценки и забележки от деня", показа съветникът на Сергей Игнатов. Така например родителите на учениците от 51-во СОУ могат да прочетат забележки от типа на "Яде системно час" , "Идва без домашно", "Закъснява за час" и т.н.

Бележникът за кореспонденция е задължителен за всички ученици.

"От родителите се очаква редовно да го преглеждат и да удостоверяват с подписа си, че са запознати със съдържанието на съобщението", разясни експертът от просветното министерство Татяна Предова.

Тя обясни,че заради динамичното ежедневие на родителите невинаги им остава време редовно да посещават родителските срещи, затова тази форма за кореспонденция била необходима. Целта е и да се затегне дисциплината в клас, като в бележниците ежедневно се отразяват проявите на хулиганство и агресия от страна на учениците.

С децата с проблемно поведение ще се заема специален екип от психолози, който ще се опита да го вкара в правия път. Ако то не се поправи, чак тогава ще бъде наказано със забележка, преместване в друг клас или друго училище или пък с прехвърляне в самостоятелна форма на обучение, ако е над 16 години. За учениците до 4 клас обаче е предвидено само наказанието забележка.

Преди бележниците за кореспонденция да залегнат в проектозакона за училищно образование, експертите обсъждаха въвеждането на оценка за поведение, която учениците да получават за всеки час. Това предложение обаче отпадна от проектозакона.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...
Инвеститорът за детската болница: Няма да се създава "Национална ...
КНСБ: 50% процента от добавената стойност трябва да отива приорит...
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Окончателно: Природният газ поевтинява с близо 10% през май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).