Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Устата: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите? Спрете пиесата!
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 20.04.2024Коментари (12)1825
©
Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен театър "Иван Вазов“?

Отворено писмо от Иван Динев - Устата до Васил Василев – Директор на Народен театър "Иван Вазов“ и Найден Тодоров – Служебен министър на Културата:

Вчера, 19.04.2024г., попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен татър "Иван Вазов“.

Дотук няма нищо лошо, дори напротив........но пиесата, която той планира да постави през месец ноември, е по творбата на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година.


Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература, но е "абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него. Нямам представа дали заради "шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея.

С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.

Тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години (първото и издание е през 2018-та) и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903 г. е забранена във Виенския "Бургтеатър", а през 1921 година български студенти освиркват "комедията“ в Берлин и Виена, където в последствие спектаклите са свалени от репертоара.

Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се, не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ не е познавал и българската литература с творби като "Бай Ганьо“ и "Криворазбраната цивилизация“.

Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е, че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните? Замислете се чие име носи Народният театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в "Новото гробище над Сливница“:

"Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха..."

А достойна ли е според вас тази пиеса за Народния театър? Знаете ли каква война е това за България? Колко доброволци хващат пушките и отиват да защитават току що създаденото Отечество, Родина, Свободна България?

Знаете ли, че един от тези доброволци, докато пътува с влака за фронта, написва едно стихотворение, няколко стиха за Родината, която отива да защитава? Той, за щастие, оцелява. Казва се Цветан Радославов, а стиховете му звучат и ще продължават да звучат така:

"Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней......“

Точно тези няколко стиха стават гордост за всеки истински българин. А вие българи ли сте?

Тази пиеса е обида за всеки българин и не бива да бъде допускано тя да бъде поставяна на която и да е сцена в България, най-малко на тази на Народния театър "Иван Вазов“. Обратното не само би означавало,че сме съгласни с написаното в нея, а и че сме народ, който сам не уважава себе си и предците си, загинали за неговата свобода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Директора на театъра заедно с този парцал ВЕДНАГА ВЪН ОТ България! Аман от долна и мръсна зган. За тях специално сурвакане за здраве с .......... ВИНКЕЛ.
Aнонимен
на 20.04.2024 г.
+1
 
 
Б.Шоу е един англо-саксонски гей !!!!!
Aнонимен
на 20.04.2024 г.
-1
 
 
присмял се хърбел..... Да си наясно с думата ХИПОКРАТ ? Тази " УСТА " сигурно е изпълнител на чисто българска народна музика без никакви латино , ориенталски мотиви а за западно влияние в неговата "културно "национална естрада и дума да не става. Ето и един съвет ; Ако си цървул опитващ се да прави кариера с чужда култура бъди тих и скрит когато видиш себеподобен
-4
 
 
Ами ако нашите предци се бяха къпали нямаше да бъдат обект на негативно внимание
Aнонимен
на 20.04.2024 г.
+2
 
 
Резил голям, държава пародия. А жълтопаветния елит сигурно целия ще е там, да се наслаждава.
0
 
 
Абсолютен глупак е бил Бърнард Шоу! Абсолютен Невежа! Да напише такива глупости за Втората по интелигентност нация в света! Това не може да бъде истина! Най-старата Нация на света, Нация дала на Света най-старата писменост, най-точния календар, най-старото златно съкровище, първата чаша от човешки череп, киселото мляко, нация създала бактерията за киселото мляко, чушкопека…и Бърнард Шоу да си прави гъргара с нас!!! Честита баня скъпи съотечественици.
Aнонимен
на 20.04.2024 г.
+1
 
 
Поэдравления эа г-н Динев, точно такава е истината!Какво се върши в България!
+2
 
 
Прав е Устата , но за нагъзените евроджендъри вече няма нищо свято.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: