Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В България също има пустиня, ето къде! Много близо е до Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 09.05.2023Коментари (0)1614
© National Geographic
Някои от вас може би се изненадани, че у нас всъщност има пустиня. Може би ще са по-изненадани, след като разберат, че тя се намира близо до морето.

Става въпрос за местността Побити камъни, разположена западно от град Варна и по-точно от двете страни на главния път София – Варна, между селата Слънчево, Страшимирово и един от кварталите на град Девня – "Повеляново“.

Местността е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и една от двете естествено формирани пустини в Европа, като другата е пустинята Табернас в Испания.

Точно там може да се види и един невероятен природен феномен – Побитите камъни. Известни са още като "Каменната гора“.

Разположени са на км западно от Варна, от двете страни на главния път Варна – София, между селата Слънчево, Страшимирово и девненския квартал "Повеляново“. Разпределени са на 18 големи и малки групи на площ от 7 кв. км.

Най-известна е групата "Център-Юг“. Тя е разпложена на 18 км западно от Варна. В нея се наброяват около 300 големи и малки колони, високи до 6 метра. Наричат я още "Диклиташка група“.

"Страшимировската група" също е много впечатляваща. Разположена е на юг от основната група, до с. Страшимирово и е съставена от четири близки един до друг ансамбъла с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях достигат до 9 м в диаметър.

По-известните групи са: Слънчевска, Централна, Дренака, Тетерлика, Белославска, Голям връх, Авренска поляна. Много интересна е групата в местността Кариерата край Девня – нейните колони удивително наподобяват вкаменени дървета.

Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м., кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.

От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. "Каменните стражи", "Камилата", "Трона", "Каменната гора" са имената само на част от тези природни пластики.

Пространствата между колоните са заети от сиво-жълти пясъци, върху които е развита предимно тревна растителност с преобладание на пясъколюбиви видове.

В "Побити камъни" се опазва единственото находище в България на растението твърдолистна песъчарка - световно застрашен вид. Природната забележителност е важно местообитание на 4 световно застрашени, 2 застрашени и 8 защитени вида растения в България.

Най-голямата мистерия около Побитите камъни е свързана с тяхното формиране. За произхода им има много хипотези, които могат да се обединят главно в две групи – за органичния и неорганичния им произход. Първите са свързани с кораловите организми и други. Според вторите произходът им се обяснява с призматичното изветряне на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и др.

За да бъдат опазени, през 1937 г. са обявени за природна забележителност. На цялата им площ е забранено всякакво строителство, изземане на пясък, разрушаване на самите колони, провеждане на минно-геоложки дейности, дори залесяване.

Единствените известни подобни образувания на планетата се намират в Шарк Бей в Национален парк Намбунг в Австралия, посочва "pochivka.blitz".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: