Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВАС върна делото за събарянето на оранжерията в парк "Росенец"
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 21.12.2021Коментари (0)695
© bTV
Върховният административен съд (ВАС) върна делото за събарянето на оранжерията в парка "Росенец“ за ново разглеждане от друг състав на Административен съд – Бургас.

Причината е, че има неизяснени фактически обстоятелства относно най-важното обстоятелство – обема на разпоредения за премахване обект. Установено е, че има разминаване в квадратурата на оранжерията и наличния в имота обект, установен от съдебно-техническата експертиза, съобщи БНТ.

Административно дело № 6141 от 2021 г. беше образувано по жалба на дружеството "Хермес солар“ ООД против решението на административния съд в Бургас, с което беше потвърдена заповед 3438/11.12.2020 г. на заместник-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас за събаряне на оранжерията.

Върховните магистрати приемат, че има съществени пропуски при точното индивидуализиране на постройката. В заповедта на събаряне тя е описана като 400 кв. метра, а при експертизата впоследствие станало ясно, че тя е над 900 кв. м. По тези обстоятелства не става ясно коя точно част от нея трябва да бъде съборена.

"В тази връзка следва да се има предвид, че конкретният строеж следва да бъде индивидуализиран точно, което е предпоставка за доброволното му, респективно - за принудителното му премахване след влизане на заповедта в сила.

При липсата на безспорни установявания по делото на основни релевантни въпроси по спора и на основание чл. 171, ал. 2 от АПК, съдът е следвало да възложи допълнителна съдебно-техническа експертиза с цел безспорното установяване на строежа - предмет на заповедта за премахване.

Първоинстанционният съд е бил длъжен да изследва въпросите, касаещи предмета на премахване, в изпълнение на задължението му да съдейства за установяване на обективната истина.

Именно безспорните фактическите констатации на една допълнителна техническа експертиза биха обусловили и правният извод на съда за надлежна индивидуализацията в заповедта на разпоредения предмет на премахване, както и правна обоснованост на извода на първоинстанционния съд за законосъобразност на оспорената заповед“, се отбелязва в решението на ВАС.

Върховните магистрати приемат в мотивите си по делото, че не е изяснена и годината на построяване на обекта, която е от съществено значение за приложимостта на режима на търпимост. С оглед на това Административен съд – Бургас е следвало да установи и действителната година на изграждане на обекта. За това е допустимо събирането на само на писмени и гласни доказателства, но и на допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза.

Посочените нарушения на съдопроизводствените правила са съществени са пречка пред касационната инстанция – ВАС, да се произнесе по съществото на спора.



Още по темата: общо новини по темата: 21
10.11.2023 »
04.04.2022 »
04.04.2022 »
23.03.2022 »
22.03.2022 »
29.12.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: