ВМРО срещу спекулата: Таван на надценка на стоки от първа необходимост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:55 / 07.03.2023
756
Контролът да се извършва от министъра на икономиката. Даваме готовия законопроект на служебния кабинет. Това е мярка, която ние от ВМРО предлагахме още през 2019 г. в 44-тото Народно събрание, съобщават от партията.  Предложихме го и в пакета си от антиковид мерки. Тогава бяхме обвинявани в опит за намеса в свободния пазар, а днес ставаме свидетели на сериозен законодателен дефицит, който се усеща от галопиращите цени и безсилието на институциите да прекратят ширещата се спекула в България.

Механизмът за контрол в такива ситуации е въпрос на една промяна в Закона за защита на потребителите, а именно – да се създаде чл. 27 а, в който са описани хипотезите, при които държавата може да се намеси. Този член дава възможност на министъра на икономиката по предложение на министъра на труда и социалната политика в срок до 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка на стоките от първа необходимост.

В мотивите си преди години описахме точно тези опасения, които днес са реалност – безконтролно растящите цени и безнаказаната спекула.

Каним на среща министрите на труда и социалната политика - Лазар Лазаров, на икономиката - Никола Стоянов и на земеделието и храните – Явор Гечев и ще настояваме Министерският съвет да внесе още в първия ден на следващия парламент законопроекта.

Прилагаме част от мотивите и пълния текст на разпоредбата, която трябва да бъде вкарана в Закона за защита на потребителите.

Ръстът на цените на енергоносители и суровини станаха причина за бурен обществен дебат, относно социалната поносимост на цените на хляба и други стоки от първа необходимост, като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша“, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, които според социалното министерство са жизнено важни за домакинствата с най-ниски доходи.

Чл. 27а. (1) Министърът на икономиката по предложение на министъра на труда и социалната политика може в срок до 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена, с цел защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това.

(2) Стоките от първа необходимост - предмет на защита, задълженията на търговците и производителите им, във връзка с ал. 1, категоризацията на търговските обекти, според оборота им и процедурите за определяне на максималните надценки, се определят с наредба на Министерски съвет. Максималните надценки следва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката за съответната категория търговски обект.

(3) При формиране на цената на стоките търговците са длъжни да калкулират надценка, по-ниска или равна на определената от министъра на икономиката в заповедта по ал. 1.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Томина неделя е! Ето какво не трябва да правите днес
Маджарово: Море от живописни родопски върхове, съхранили духовнос...
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).