ВСС продължава заседанието си, а Гешев бе обвинен, че шиканира процеса

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
13:52 / 12.06.2023
686
Главният прокурор си тръгна от заседанието на пленума на ВСС, на което се разглежда искането за предсрочното му освобождаване от поста, който заема. Той има планирано пътуване за Страсбург, където трябва да бъде присъства на заседание на Европейския парламент. Това му действие обаче породи спор сред членовете на ВСС дали трябва да бъде продължено заседанието на съвета. 

Част от кадровиците заподозряха Иван Гешев в целенасочено забавяне на процедурата. Те смятат, че обвинител номер едно е имал възможността да пътува или по-късно, или да го направи на следващия ден. Появиха се и въпроси относно напускането на неговия защитник. Според министъра на правосъдието Атанас Славов адвокатът на Гешев не е представила основателна причина за преждевременното си напускане. 

Чуха се и обвинения за злоупотреба с позицията и правомощията му. Министър Славов каза, че главният прокурор може да използва поста си за политически изказвания и да "активизира" процеса по искане на още депутатски имунитети. 

Появи се и искане заседанието да бъде продължено в сряда, когато Гешев не е декларирал служебни ангажименти. Има и съмнения относно това дали той няма да поиска ново отлагане на процедурата в четвъртък, тъй като тогава се очаква да направи обръщението си към българските граждани. 

Друга част от членовете на ВСС поискаха заседанието да продължи в четвъртък, защото според тях главният прокурор е уведомил предварително пленума за своите ангажименти. Те смятат, че продължението на процеса би повдигнало съмнение около легитимността му и би създало усещане за "бързане". 

В крайна сметка министърът на правосъдието подложи на гласуване искането за продължаване на процеса. То бе подкрепено с 13 гласа "за", а 7 гласуваха "против".

Виж коментарите (0)

Още по темата (334):
26.01.2024 ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
Още новини от Национални новини:
Пазарувате от китайски сайтове? Какви са рисковете и как да ги из...
Знаете ли кой е един от вицепрезидентите на Viber? Може дори да в...
Ново проучване: Огромна разлика между основните претенденти за вл...
Как да извадим скица на недвижим имот: Колко струва услугата и за...
Знаете ли какво е камелина? Чисто новата култура се отглежда и у ...
Българин загина в Нидерландия при нелеп инцидент


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).