Варненски съд обяви за решаване делото за акциите на пловдивския панаир

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
09:50 / 23.03.2022
848
Делото в Административен съд - Варна за акциите в пловдивския панаир е обявено за решаване на заседанието, проведено на 18 март. В едномесечен срок се очаква решението на съда. Това съобщи в профила си общинският съветник от ОбС - Пловдив адв. Веселина Александрова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Процесът започна след подаване на жалба от областния управител на Варна. На заседанието е поискано да се отменят като незаконосъобразни, приети в нарушение на материалния закон на административнопроизводствените правила оспорените две решения, приети от Общински съвет - Варна на 10.12.2021г. Според жалбоподателя, са допуснати съществени нарушения при свикването и провеждането на самото заседание, като подробни съображения в този смисъл са изложени в оспорването.

Посочва се, че с първото оспорено решение, а именно Решение № 768-3/10.12.2021 г., с което Общински съвет- Варна отменя свое предходно решение по Протокол № 18/02.05.2017 г., едно от посочените правни основания е нормата на чл. 99, т. 2 от АПК. Твърди се, че не са изпълнени законовите изисквания на цитираната разпоредба и не са били налице основанията по АПК за възобновяване на производството по приемането на предходното решение от 2017г., както и че срокът за образуване на производството за възобновяване по чл. 102 от АПК е бил изтекъл.

Оспорените решения са приети и в нарушение на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол ( ЗПСК).

Юрисконсултът на областния управител счита, че решението на Общински съвет - Варна за разпореждането чрез апортна вноска с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и съставлява по своята същност  приватизиране на акциите от неговия капитал. В този смисъл са и становищата от Министъра на икономиката, които са изразени до Община Варна, до Общински съвет - Варна, като министъра счита, че в настоящия казус става въпрос за скрита приватизация.

Заявява се още, че оспорените решения са приети в нарушение на Правилника за организацията на дейността на Общински съвет - Варна, също така общинските съветници не са били запознати с относимите документи и становищата на министъра на икономиката, становище на кмета на Община Пловдив, поради което не са могли да формират мотивирано решение. 

Адвокатът на ОбС - Варна, юрисконсултът на община Варна и защитата на  "Пълдин туринвест" АД и "Международен панаир Пловдив" АД искат жалбата да се отхвърли като неоснователна и недоказана. Изтъква се, че не са налице основанията за оспорване по чл. 146 от АПК. Оспорва се прилагането на чл. 99 от АПК към конкретния казус, с аргумент, че той се прилага при административни актове, а характерът на конкретното решение на Общински съвет - Варна по-скоро няма белезите на административен акт, тъй като е решение за разпореждане с акции.

Съдът приема, че делото е изяснено от фактическа и правна страна и обяви, че ще се произнесе с решение в срок.

Виж коментарите (0)

Още по темата (52):
29.02.2024 Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир
16.02.2024 Кметът на Коцев: Акциите на Варна в Пловдивския панаир трябва да се върнат на държавата
25.01.2024 Общински съвет Варна отказа да гледа въпроса с акциите на Пловдивския
панаир
25.09.2023 Съдът потвърди запора върху апортираните от община Варна акции от Пловдивския Панаир
04.08.2023 Запорираха акциите на Община Варна към "Пълдин Туринвест" от капитала на Пловдивския панаир
24.07.2023 ВКС: Агенцията по вписванията няма право на жалба по казуса с Пловдивския панаир
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).