Велев: На миньорите да не им дават 36 заплати накуп, а добавки щом започнат нова работа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:56 / 09.10.2023
641
"Бизнесът може да участва в промяната на икономическия облик на въглищните региони с предоставяне на нови качествени работни места и инвестиции в посока въглеродна неутралност и кръгова икономика. Заради това поискахме и срещата с премиера и министъра на енергетиката, за да се даде рестарт на инициативата за набиране на инвестиционни намерения. Приканваме всички колеги инвеститори от страната и чужбина до 6 ноември да заявят инвестиционни намерения.

Това каза в студиото на "Добро утро, Европа“ Васил Велев – председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал. Той уточни, че става въпрос за инвестиции в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, както и в прилежащите на въглищните региони общини в съседните области.

Няма да има никакви проблеми с намирането на работа на освободените във въглищните региони работници и специалисти. Проблемът е с равнището на тяхното възнаграждение.

Велев посочи, че в икономическа дейност "добив на въглища“ средният осигурителен доход е 2873 лв, докато за страната средно е 1428 лв.

"При тази ситуация много трудно може да се намери работно място със съпоставим доход. Трябва да се насърчат работниците да си търсят друга работа, като известно време им се изплащат такива добавки“, смята представителят на бизнеса.

Вместо да им се дават 36 заплати накуп, за да не работят, трябва да им се плаща към заплатата, когато и ако работят, така че да няма спад на доходите им, когато те си сменят работата.

"Така те ще бъдат насърчени да си търсят друга работа, а не да чакат да ги съкратят“, допълни Велев.

Той добави, че повсеместно в България има огромен недостиг на работна ръка, а в Маришкия басейни работят 12 хиляди души.

По думите на Велев трябва да бъдат отпуснати и средства за преквалификация на работещите във въглищните централи.

"Стара Загора е областта с най-ниска безработица. Там има добре развита индустрия – машиностроене, електротехника, строителство, IT. Всичките предприятия в тези сектори средносрочно и дългосрочно изпитват глад на човешки ресурси“, посочи той.

По неговите думи себестойността на енергията от въглища е под 100 лв., а пък с квотите става над 300 лв.

"Рискът от оттеглянето на териториалните планове е да се изгубят 3 млрд. лева, които са предвидени за подпомагане на работниците и инвестиции в регионите“, коментира Велев.

"Никой политик не е невинен за ситуацията, в която се намираме в момента. Трябваше до 2019 г. да бъде изработен механизъм за капацитети и да се направят търгове и сключат дългосрочни договори. Така че да могат да работят тези централи и след 2025 г., получавайки държавна подкрепа. В Полша ще работят до 2049 г.“, отбеляза той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (156):
07.05.2024 Борислав Сандов: Единственият начин въглищните централи да съществуват след 2030 година, е на цената на спрени европейски средства и огромни глоби
06.05.2024 Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 2038 година", това няма да бъде справедливо спрямо хората
25.04.2024 Радев: Развитието на енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на съхраняванети на нейната независимост
25.04.2024 Борисов и Пеевски към миньори и енергетици: Обещано и изпълнено!
25.04.2024 Нинова: Благодарение на БСП токът на хората няма да се увеличи с 20% от 1
юли
11.03.2024 Експерт за цената на тока: Има достатъчно инструменти, които да не позволят да се покачи рязко
Още новини от Национални новини:
Пепелянка ухапа жена на Южното ни Черноморие
14% от българите мислят, че опасността от Световна война е голяма...
С военен ритуал отбелязаха Деня на Ботев във Варна
Началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в агенция "Митници": В...
Кои основни хранителни стоки поевтиняват и поскъпват през май?
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).