Вежди Рашидов прадлага на СУ споразумение за Двореца в Балчик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:40 / 03.05.2012
1051
Министър Вежди Рашидов изпрати писмо до ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев с предложение на проект на споразумение между Министерството на културата и Софийския университет за управлението на Държавен културен институт "Двореца" в Балчик съгласно Решението на МС от 7 април 2011 г.

Една година след Решението на правителството такова споразумение още не е постигнато поради липса на съгласие между страните.

Министерството на култура не приема предложения от Софийския университет текст на документа, тъй като в него се съдържат неизгодни за ДКИ "Двореца" в Балчик финансови условия /неизгодно разпределяне на приходите/, противоречащи на посоченото в решението на МС съвместно управление на Двореца и Ботаническата градина.

Въпреки Решението на Министерски съвет, с поредица от актове и устни разпореждания, управата на Ботаническата градина не само отнема правото на жителите на Балчик за безплатен достъп (дори да преминават оттам на път за работа), но и системно нарушава условията на Решението, контролирайки достъпа на служителите, гости и контрагенти на културен институт "Културен център - "Двореца", като по този начин се възпрепятства точното, качествено и ползотворно осъществяване на дейността на културната институция и стопанисването и управлението на сградите, инфраструктурата, обектите и съоръженията. Така вместо да помага на архитектурно-парковия комплекс Културен център "Двореца" и заедно да развиват гр. Балчик като туристическа и културна дестинация, ръководството на Ботаническата градина възпрепятства това. Освен това СУ системно извършва самоуправни действия със съоръжения и инфраструктура, има опити и за намеса в сградите, които не са под тяхно управление и това е видно от протокола, издаден от областния управител на Добрич.

В нарушение на т. 2 на Решението на Министерски съвет - "да не се сключват договори за съвместна дейност", СУ е сключил договори за сътрудничество.

В тази ситуация Министерството на културата счита, че ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" би следвало да даде ясен и категоричен отговор дали смята да спазва закона и да зачита Решението на Министерски съвет, или възнамерява да потъпква не само дългогодишните традиции и граждански права, извоювани от жителите на Балчик, а и закона, който се преподава в неговите факултети.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Томислав Дончев: Ако имаме една трета от депутатите в парламента,...
Схемата за милиони от Острова до махалата в Сливен: Говори полица...
Предлагат част от студентските такси да се вдигнат през следващат...
Здравният министър: Състоянието на пострадалия служител на БДЖ е ...
Ето ги антимафиотите, разплели мащабната схема за източване на со...
Служебното правителство отпуска 1 млн. лева за допълнително обору...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).