Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Владимир Шаренкапов, картофопроизводител: Ужас е, има болни деца, защото всичко в магазина е боклук
Автор: Петя Кузева 20:49 / 18.09.2023Коментари (1)991
Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Владимир Шаренкапов пред "Фокус" от блокадата в Кресна в деня на протестите. 

"Протестът не е само на зърнопроизводителите. Това са производители на плодове, зеленчуци, картофи, пчелари, животновъди – целият аграрен сектор. При нас специално за картофите – това е една от най-тежките години, като се има предвид, че ни спряха подпомагането. Ние, плюс това, работим в полупланинските райони, където нали знаете, по-трудно е земеделието, не е като в равното поле. Плюс това, огромни проблеми имаме с напояването. Аз съм от Самоков и работя в Гоце Делчев. В момента в Гърция на река Места хората започват, за две години трябва да направят напоителни системи – канали ли, язовири ли, какво ще правят, да поливат 1,3 декара, защото знаят, че в България беше липсват чушки, домати, краставици, всичко липсва", обясни Шаренкапов.

Казвам добър ден на г-н Владимир Шаренкапов, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите. Г-н Шаренхапов, намираме ви в Кресна, една от горещите точки на блокадите в страната. Каква е ситуацията там в момента? 

Ситуацията е нормална, поддържаме тук цивилизовани отношения, протестът е цивилизован. 

Подкрепят ли ви местните хора? 

Задължително, да. Тук – от Петрич, от Сандански, ние сме от Гоце Делчев, от Хаджидимовото, от почти половината Благоевградска област сме тук.  

Кажете ми какви са най-големите проблеми във вашия сектор, тъй като обществото е по-запознато с исканията на зърнопроизводителите. Какви са най-големите проблеми при картофопроизводителите и какво най-спешно трябва да се свърши според Вас? Защо сте навън на протест в момента? 

Протестът не е само на зърнопроизводителите. Това са плодове, зеленчуци, картофи, пчелари, животновъди – целият аграрен сектор. При нас специално за картофите – това е една от най-тежките години, като се има предвид, че ни спряха подпомагането. Хайде, не знам за света, но в Европейския съюз всичко се подпомага, а ние сме единственият сектор в България, който от тази година няма да получава подпомагане по т.нар. обвързано подпомагане. С ужасната пролет – един месец дъждове, а после пак с ужасното лято – 60 дена 40 градуса температура, вие си направете сметка на какъв хал сме в момента. 

Какво е Вашето обяснение, че точно за вашия бранш няма субсидиране? 

От Европейския съюз е така – не се субсидират картофи. Значи до лани можеше, предния програмен период можеше да ни субсидират, тая година нашите евродепутати явно не ни защитиха в Брюксел и си останахме без подпомагане. Плюс това, ОК – няма, държавата поне, някакво държавно подпомагане да има. Няма пари за нас край, ние сме оставени на произвола на съдбата. 

Колко производители грубо сте в бранша? 

В бранша, в картофопроизводство, сме към 280 членове в Националната асоциация на картофопроизводителите, на която съм председател. Това са хора от Благоевград, Перник, Кюстендил, София-област, Пазарджик, Велинград. 

Бяхме свикнали да се храним с вкусни картофи. Сега откъде ядем най-много? Откъде е вносът и откъде идва проблемът? Вие имате най-добър поглед върху това, което се продава по магазините. 

Вижте, то проблемът тръгва от дъното. Първо семената. Аз тази година съм получил 5 камиона със семена внос от Германия – половината бяха заразени с Fusarium, болни. Единия го изхвърлих, пратиха ми някакъв друг, втори. За втория камион, който също беше заразен, ще ме компенсират догодина. И нали се сещате, те започват да смятат от там колко картофи аз ще произведа, за да знаят те какво ще изкарат после. Разбирате ли? Торовете са ни на високи цени, с по-ниски качества от техните, препаратите – същото. Те, като ми изпратят торове, семена и препарати, знаят аз колко картофи ще произведа и си правят сметка какво да вкарат после в България. Така че сигурно няма да ядете вкусни картофи, както няма да ядете вече и домати, и краставици, и чушки български, и плодовете – на 100%. Както знаете, пропаднали площи с плодове, цяла пролет – слана, после градушки. Щяха да изплатят на хората обезщетения – не са изплатили. Помощта, свързана с Украйна, която е от миналата година – тя е за миналата година. Миналата година ни дадоха едни пари, пролетта – някакви други, сега пак ще дадат някакви, догодина – още някакви, докато на запад фермите ги получиха на един транш още миналата година и си свършиха работа. 

Да разбирам ли, че не усещате достатъчно защита от държавата и от представителите на България в Брюксел? 

Никаква, не някаква – никаква. Ние, плюс това, работим в полупланинските райони, където нали знаете, по-трудно е земеделието, не е като в равното поле. Плюс това, огромни проблеми имаме с напояването. Аз съм от Самоков и работя в Гоце Делчев. В момента в Гърция на река Места хората започват, за две години трябва да направят напоителни системи – канали ли, язовири ли, какво ще правят, да поливат 1,3 декара, защото знаят, че в България беше липсват чушки, домати, краставици, всичко липсва. Гърците се готвят да произвеждат, за да може да ни вкарват, хората правилно го смятат. Докато нашите тук – то няма канали, няма нищо. Събират пари за вода. Тук е ужас, направо ужас! 

Какво ще кажете Вие на властта? Вчера министър-председателят Николай Денков свика брифинг. Каза, че бил склонен да се извини на някои от земеделците за думата "терористи“, на други – не. 

Ще му кажем, че не сме терористи, не сме терористи. Той е терористът. Как може да си позволи един учен човек, академик, да си позволи такова определение към сектора, който почти храни България?! Затова виждате болни деца, болни, защото всичко е внос, всичко е боклук. Знаем го. Не само от Украйна. Знаете, каквото изостане в Германия, Франция, откъдето каквото има боклук – всичко се кара тук. Плюс това се кара на тройни цени. Влезте в "Лидъл“. Ето, картофите ги продаваме 50-60 стотинки, в "Лидъл“ са 2,50 лева. Каква е тая цена, бе?! Кой им разрешава на тия такива печалби?! Кой им разрешава такива печалби на тия немски вериги?! Не само картофите – всичко, всичко е тройно, всичко е по три. Сиренето е 8 лева от мандрата, 25 лева е в "Лидъл“ и в "Била“, нали? 

Готови ли сте за диалог, ако все пак ви поканят на някаква конструктивна среща? 

Ама ние винаги сме били за диалог, винаги сме се отзовавали, но специално ние, картофопроизводителите, цяло лято апелираме, пускаме писма до министерството – абсолютно никакъв отговор. И в един момент, искахме някаква държавна "Де минимис“ – преди 10 дена дойде официално писмо, че ни отказват и това. Ние къде да ходим, какво да правим ние? Значи в цяла Европа се подпомага земеделският сектор, няма някъде да не се подпомага. Ами нашият бранш? Какво правим ние, като не е подпомагат? Не бе, ако искат да ни затрият, да кажат: "Ей момчета, или там пи..ве, повече не садете картофи“ и това е, край, да се ориентираме нещо друго. Ама ние какво ще садим по планинските райони, какво да садим? 

Какво ще отвърнете на тези, които ви обвиняват, че политизирате протестите и че излизате навън под диктовка? 

Ама какви глупости бе?! Елате тук да видите дали има някакъв политик! Това са пълни глупости! 

Ще продължите ли с протестите? И в прав текст казвате, че сте зарязали работата си в момента, за да сте навън и да протестирате? 

Естествено. В момента ние сме в кампания по изваждане на картофите. Ето, оставил съм всичко, за да дойда тук, искам да спася нещата. Децата си съм оставил тук, в България, да работят – ето, до мен е синът ми, да помага, да работи тук. Защото може да запали момчето и отиде в чужбина и да не се занимава с мен тука, с калта и с праха. Какво да му обясня аз на това дете, какво да му обясня?! Че тия отгоре не ни искат. Зорлем го карат той да хване чужбина. Защото той е способен да кара машини, тук машините всичките са с това… Ще отиде в една Франция или Германия и ще взима 10 000 евро заплата. И кой ще седи тука? Кой ще седи тука? Защото и там нямат работници. Тия черните, където ги приемат, емигранти – те не работят. Аз не съм видял циганин в трактор, с извинение, защото и там са им цигани, тия черните. Коментирали сме го във Франция, в Брест с колеги, защото ние имаме с френската асоциация взаимоотношения, и го питам човека: В Брест, викам, тук защо няма черен? Отоваря ми – "Как черният ще иде в трактор?“. Казвам му, че при нас е същото е и при нас, циганин в трактор няма. Кой ще ги кара тия машини? Нещо отвратително, казвам ви. Съжалявам, че съм останал тук и децата ми са тук.



Още по темата: общо новини по темата: 276
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
07.03.2024 »
26.02.2024 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Човекът е абсолютно прав! Най-накрая да започне да говори и да стачкува (да се бори за правата си), този народ.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: