Военни експерти за дрона край Тюленово: Несериозно е да се иска оставка за такъв инцидент

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:13 / 19.09.2023
1353
"Това, което знаем, е информацията, изнесена от Министерството на отбраната. Боеприпасът е ликвидиран. Това, което мен ме смущава, е твърдението, че трудно може да бъде разбрано какъв тип е дронът. Това не бива да е проблем. Целите на всяко едно военно разузнаване е да разпознава въоръжението и техниката на съседите и да може по косвени белези да определя произхода на нещо, което е дошло на наша територия“.

Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"Най-вероятно дронът е дошъл по течението. С нарастването на напрежението в Черно море не е изключено да има провокации. Ние трябва да имаме по-изчистена процедура за действие и комуникация. От един 82-милиметров боеприпас се задейства парламента и то извънредно“, добави той.

"Важен е друг въпрос. При подобен инцидент в Полша тя получи допълнително комплекси "Пейтриът“, Словакия получи "Пейтриът“. В Румъния има голямо количество разузнавателни безпилотни самолети, имат бойни самолети, имат системи "Пейтриът“. България пропуска година и половина, бивайки член на НАТО, да поиска разполагане на ПВО системи, системи за въздушно и морско наблюдение“, подчерта Велизар Шаламанов.

"Първи при останките от дрона трябваше да бъдат военните разузнавачи и наистина да направят всичко възможно, за да установят на кого е този дрон. Представете си сценарий, при който Русия реши да извърши провокация и с дрон с украински означения удари третостепенен обект в България. Представяте ли си какво ще се случи в България? Ние сме уязвима страна и трябва да сме сериозни за уязвимостите, които много лесно могат да бъдат активирани от провокация“, каза още бившият министър на отбраната и е категоричен, че не може да се иска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

"Силите ни реагираха нормално. В тъмната част на денонощието има рискове за обезвреждане на боеприпаси. Това беше направено сутринта. Направи ми впечатление, че нямаха защитни облекла. Аз бих казал, че прекалено много шум и политическа истерия има, че един дрон с 82-милиметров боеприпас, който не е предизвикал нищо, толкова много шум се вдига“, коментира военният експерт ген. Съби Събев.

"В месеца тия екипи в страната и модулните групи обезвреждат многократно боеприпаси. Според мен не е имало спешна нужда, районът в Тюленово е бил отцепен“, допълни той.

"Във войната в Украйна дронният компонент се разширява. В Украйна производството на дронове е нараснало стократно за година. Те нямат тия средства като Русия, те използват всички възможности. Този дрон е за разузнаване, но той е пригоден като дрон камикадзе с поставянето на боеприпаса“, обясни ген. Събев.

"Не виждам каква е разликата дали дронът е руски, или украински. Той е изхвърлен от морето на нашия бряг“, коментира военният експерт.

"Несериозно е да се иска оставка за такъв инцидент. Опозицията трябва да бъде малко по-отговорна“, допълни Събев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (24):
27.09.2023 Един от сапьорите, обезвредили дрона, е разстроен от подигравките по негов адрес
24.09.2023 Тодор Тагарев: Сапьорът по потник е действал коректно
20.09.2023 Булката, чиято сватба се оказа до дрона край Тюленово: Посрещнахме взрива с ръкопляскания
19.09.2023 Керемедчиев: Логиката показва, че намереният дрон край Тюленово е украински, може да бъде връчена протестна нота
19.09.2023 Кметът на Шабла за намерения дрон: Може би обходи на армията трябва да се случват по-често
18.09.2023 Заради дрона: Министерството на отбраната призовава гражданите да не се поддават на пропагандни внушения
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).