Военният министър: България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
21:38 / 20.06.2023
710
България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев пред "Свободна Европа". Помощта ще бъде в изпълнение на решението, взето от предишния парламент в края на миналата година.

"Там има поставена тази задача на Министерския съвет – да продължи да оказва военна помощ според заявените потребности и нашите възможности“, каза Тагарев,цитиран от БНТ и допълни: "Ние работим в изпълнение на тази точка от решението на Народното събрание и много скоро ще обявим изпращането на следващ пакет от военна помощ на Украйна.“

Предишното Народно събрание взе решение за оказване на военна помощ на Украйна през декември. Служебното правителство изпрати такава помощ в изпълнение на решението на парламента. Президентът Румен Радев обаче се противопоставяше на изпращането на оръжия и боеприпаси на Киев и препоръча на назначения от него кабинет да не допуска това в бъдеще.

Новото правителство обаче има различна позиция.

"Ние разбираме и споделяме тази необходимост да оказваме помощ на Украйна с това, което е по възможностите ни. Бях цитиран вече с тези свои думи – дотогава, докато е необходима тази помощ на Украйна“, каза Тодор Тагарев.

По думите на новия министър на отбраната новата помощ, която предстои да бъде изпратена, ще се състои от оръжия и боеприпаси, които вече са налични в българските складове и няма тепърва да се купуват.

"Ние говорим за въоръжение и боеприпаси, които са налични. На много от които ресурсът е изтекъл вече или са в края на ресурса си, които така или иначе трябва да бъдат подменяни“, каза още Тагарев и допълни: "В някои случаи дори за някои системи, които не са напълно функционални. Те (украинците) и такива са готови да вземат.“

Той не уточни размера на подготвяната нова военна помощ но посочи, че пратката е съизмерима с тази, предоставена веднага след решението на Народното събрание от декември.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три год...
Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени ...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).