Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
16:16 / 24.11.2023
661
Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев беше прекратено. Това съобщи за Plovdiv24.bg съпругата на пилота Димитрина Попова.

Нещастният инцидент се случи на 9 юни 2021 г. по време на нощно учение в морето край Шабла. Изтребителят МиГ-29 се разбива в морето, след като Терзиев поразява мишена, пусната прекалено ниско.

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов, зам.- командир на Авиобаза "Граф Игнатиево", по случая със смъртта на летеца. По време на учението Орлов е бил ръководител на стрелбите. 

Обвинен беше и полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите. И двамата за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК), за което наказанието е от 1 до 6 години затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост (чл. 387, ал. 4 от НК), което се наказва с до 5 години затвор.

Това, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни стана ясно от тчета на военния министър Тодор Тагарев.

Постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването не беше публикувано официално. 

Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен. Определението е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му.

Държавното обвинение настоява, че смъртта на Терзиев е настъпила при изпълнение на служебно поставена му задача в качеството му на пилот с нужната подготовка при определени нормативни правила и затова иска Военно-апелативният съд да отмени определението на първата инстанция.

Виж коментарите (0)

Още по темата (103):
11.03.2024 Разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев се подновява
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 ВОП-София: Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.11.2022 Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев заяви, че отговорният за смъртта на съпруга й дори не е разследван 
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
08.06.2022 Откриха паметна плоча на загиналия пилот Валентин Терзиев
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).