Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Войкова: Не съм убедена, че акад. Николай Денков е подходящ за външен министър
Автор: Йоланда Пелова 18:32 / 07.02.2024Коментари (0)1100
©
Журналистът Валентина Войкова в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 06.02.2024 г.)

С какво можем да си обясним претенциите на “Продължаваме промяната" относно бъдещата ротация и по-конкретно постът, който ще заеме акад. Николай Денков, след като знаем има управленска програма, документ от над 140 страници. Там ясно пише, че след размяната акад. Николай Денков ще бъде зам.-министър-председател и министър на образованието и науката.

Абсолютно сте права. Вярно е, че този документ е един от малкото, да не кажа единственият, който е подписан от т.нар. “сглобка" или (не)коалиция. Това, което прави впечатление - на ежедневна база в (не)коалицията има разнообразни видове, хайде няма да ги нарека скандали, но неразбирателства, които обаче до няколко дни отшумяват. Според мен и този процес ще се случи по този начин. Хубаво е да припомним защо обаче това се случва? Защо на ежедневна база има ритане по кокалчетата във въпросната (не)коалиция?

Елементарно е, защото така или иначе, всички специалисти определят без значение дали е така, но тя сама по себе си е зачената в грях. Защото в нея участват политически субекти, които така или иначе изначално не се харесват, не се обичат, имат противоречия по много теми, включително идеологически. Защо обаче е по-интересният въпрос, защо всички тези неразбории във времето отшумяват? Според мен по няколко причини, защото никой няма интерес в момента от поредно разклащане на държавата, тоест, да има нови избори или някакви такива други процеси да се случват. Тъй като първо, не е ясно какви биха били резултатите и не е ясно до какво ще доведе и как би могло да се сформира ново правителство.

Другият елемент, който е много важен - има цялостна нестабилност в света, в Европа също, конфликтите на няколко места. И не е добра идея България отново да бъде хвърлена в някаква форма на нестабилност. Тоест, никой няма интерес от участниците на политическия терен да има поредно разклащане на държавата. Аз смятам, че ще се разберат, включително и по тази тема. А да не говорим, че ако има ново разклащане, това ще даде пък и на президента Радев коз, с който той да каже: “Аз казах ли ви? Всички са маскари, бях прав, всички политици в България са мафия и т.н. и т.н." Оттам насетне на какво се дължи това неистово желание, на всичкото отгоре  то беше... Аз бих го определила като внезапно, защото самият акад. Денков още декември месец заяви...

Беше заявил, че ще си бъде министър на образованието, да.

Точно така, че ще бъде министър на образованието и при ротацията ще бъде вицепремиер. Какви са мислимите обяснения за тази рязка промяна на позицията.

Вчера между другото във Варна Кирил Петков също подчерта, че: “Формацията му ще подкрепи Мария Габриел да заеме поста министър-председател, а Николай Денков да бъде със специален статут на вицепремиер".

Каквото и да значи, аз много се чудих какво означава “специален статут".

Аз също се чудя, затова питам, ако вие се сещате?

Ако знам, ами не. Честно казано и за мен това е загадка и така малко като терминология не ми е ясно какво се има предвид под този “специален статут". Но така или иначе, тук много разсъждавах на какво се дължи тази смяна на позицията и защо толкова се бори за външно министерство. Сега, едно от мислимите обяснения е хипотеза №1 - акад. Денков изведнъж, някакво чисто его негово да е решил, че образователното министерство и вицепремиерският пост не са му достатъчни и има нужда от някакво друго поле на изява. Но това не ми се вижда много реалистично. Защото зад тези процеси разбира се, те не се случват сами по себе си, тоест, има някаква форма на консултация, когато правиш заявка  “не, искам ротацията да се случи буквално, а не както е по въпросното споразумение".

Хипотеза №2, както говорят злите езици, в самата партия на “Продължаваме промяната" съществуват два лагера, както се говори, пак казвам, аз не мога да твърдя, нали слухове, но развивам хипотези в момента. Ако има два лагера, които са - единият лагера на Кирил Петков, а другия на Асен Василев. Ако приемем, че акад. Денков е от лагера на Кирил Петков, това е със заявката заемане поста външен министър, затвърждава позициите по-скоро на това крило в “Продължаваме промяната", защото просто може би имат необходимост да се заявят малко по-сериозно.

Тоест Николай Денков заявява, че е събрал достатъчно външно-политически опит, така да го кажа, през изминалите месеци?

Да, ще се върнем на външно-политическият му опит, защото не е това важното. И хипотеза №3 е, че по този начин борбата е изобщо “Продължаваме промяната" в рамките на ротацията да станат малко по-изявени. Защото те при ротацията все пак, техните партньори от ГЕРБ ще имат най-малкото премиер. А и не само това, както виждаме и лидерството на Борисов, не управлявайки в случая е доста, доста подчертано. В смисъл не управлявайки Борисов, а в крайна сметка всички виждаме и смятам, че това за публиката е пределно ясно, решава проблемите в държавата някак си. Тоест, ако се случи ротацията и да кажем ГЕРБ имат премиерски пост, плюс външен министър, това още повече намалява в рамките на не коалицията влиянието на “Продължаваме промяната" като цяло.

Г-жо Войкова, казахте: “Бойко Борисов е отстрани, но решава проблемите"...

Казах, “не участвайки в управлението реално".

Той заяви преди няколко дни, че всеки ден чува нови претенции. Той подчерта също, че има подписано споразумение. "Партията ни ГЕРБ ще се придържа към него. Имам увереност, че ротацията ще се случи." Но пък каза, че ротацията не е на всяка цена, и това каза.

Много интересна е цялата ситуация в България, защото тя в последните години истински се промени и аз смятам, че се промени за добро. Защото както виждаме, първо, сегашният парламент хубав, лош, карат се, разправят се, но в крайна сметка върши работа. Друго нещо, което е много важно, че наистина при тази сглобка и (не)коалиция, истинското лидерство де факто, няма какво да се лъжем, се случва наистина в Народното събрание. И в крайна сметка това беше редно някога да се случи и е добре като цяло, защото ние сме парламентарна република и някак си е хубаво, че нещата и всички въпроси, проблеми, закони и решенията им се случват наистина в парламента.

Дали ротацията не е на всяка цена, това бихме могли да го четем по много и различни начини. Защото този процес, който наблюдаваме е, че Борисов от време на време размахва, къде по-явно, къде по-рядко, пръст на участниците в (не)коалицията.

Аз съм оптимист, че за пореден път ще го послушат или ще се стреснат. Но ми се иска да се върнем на това защо именно постът външен министър се оказва сегашната ябълка на раздора, защото то до ротацията има още почти цял месец, тоест, може да има още доста ябълки. И дали акад. Денков е готов за този пост и привижда себе си като много добър дипломат № 1 на България. Сега, тук този въпрос е доста спорен, защото аз не смятам. Затова преди малко развих хипотези какви са причините за този мини скандал. Но ако ме чухте, нито една от тези хипотези не изключва другата. Друг е въпросът, че акад. Денков, не съм напълно убедена, че е много подходящ за външен министър, но това е лично мнение. Защото видяхме скандалът с Щатите, преди това посещението му в Давос на икономическия форум, в Брюксел, въобще не бих казала, че той като специалист по външна политика това му е силата.

Ако направим сравнение, примерно с Мария Габриел. В крайна сметка, тя е отгледана, отгледана нямам предвид буквално, казвам го метафорично, в Европа и европейските институции.

Тя има желание да запази своя пост.

Тя има желание, друг е въпросът дали това физически е възможно…

И как ще ги съвместява.

И как ще ги съвместява. Защото ролята на премиера е една, а ролята на…

На външния министър, друга.

… на външния министър е съвсем друга. Да не говорим, че ролята на външния министър наистина в следващите 9 месеца от срока на ротацията наистина ще е много ключова с оглед на целите, които са поставени от въпросната некоалиция. Т.е. много ще е важно какво ще поведението на външния ни министър и за влизането ни Шенген, и за влизането в Еврозоната, и по всякакви такива много сериозни теми, които са ангажимент на въпросното споразумение.

Но не е като да не сме го виждали това в нашата политика. Тук може да припомним на нашите слушатели, че е имало в България, г-н Марин Райков е съчетавал едновременно тези постове.

Е да, но в служебно правителство.

В служебно правителство, точно така през 2013 година.

Между другото видях, че в медиите, може би и вие сте забелязала, се завъртя и неговото име като възможен вариант за външен министър. Разбира се "сглобката“ ще реши това дали е възможно, тъй като аз наистина физически не си го представям, Мария Габриел как ще бъде и премиер с всички ангажименти, свързани с премиерското кресло, и в същото време ще може да пътува и да изпълняват качествената дипломация, която е необходима на външен министър.

Т.е. тук може от двама, които се "карат", трети да спечели.

Ами за, много е вероятно.

Нито Габриел, нито Денков да не заеме поста външен министър, а да има трети човек.

Много е вероятно. Още повече, че пък и друго си мислех: В споразумението, нали, изброени са министерските постове, но единствените имена, които са записани в споразумението, са ротация спрямо Денков и Мария Габриел, там кой ще е външен министър, кой ще е министър на образованието. От друга страна пък Мария Габриел е редно като премиер да има, достатъчно да й бъдат дадени възможно, така че да подбере и екипа си от министри. Защото честно да ви кажа, ако съм на нейно място, Слава Богу не съм разбира се и не искам да бъда, но Денков си има екип – екип от министри, с които е работил, без значение, че те са гласувани от коалицията, редно е тя да има възможност да посочи хората и да има по-сериозната дума за хората, с който би искала да работи като премиер. Т.е. това също ми се вижда важен щрих, включително в контекста кой ще е външен министър.

Ами ние сега това го виждаме, те правят оценка на всички министри, знаем, днес даже Мария Габриел съобщи, че е почти готова, полуготови са с тази оценка на отделните министри. Борисов също похвали тези дни някои от министрите, от Министерството на спорта похвали господин Гвоздейков, на Регионалното развитие, на Икономическото, на Образователното, на Културата. Това се случи при критиката му за ротацията похвали и тези министерства.

Така е, абсолютно сте права. Тя сигурно оценката към министерства е готова, от които не са доволни, да кажем, не е ясно кой ще поеме тези постове. И би трябвало думата на Габриел, говоря чисто като екипно, да има съответната тежест.

Предполагате ли вие кои министри може би ще бъдат заменени? Освен този на здравеопазването, който знаем, че г-н Хинков сам заяви желание.

Не искам да се ангажирам с конкретни имена и конкретни министерства по-точно, защото има още вода да изтече. Много е динамична ситуацията. Затова така започнах, че на ежедневна база има мини скандали в държавата, които някак си се решават и изчезват във времето. Така по мои наблюдения до три дни пушилката отминава и започва следващата. Така че има време до ротацията, имам своите подозрения кои министри биха били сменени, но не искам да се ангажирам конкретно.

Т.е. смятате, че този скандал ще бъде поредният, който ще бъде потушен съвсем скоро и не допускате, че подобни искания и претенции могат да бъдат в основата на краха на тази (не)коалиция, която така или иначе знаем, не се крепи на изключително здрави основи, а по-скоро на взаимни компромиси.

Или на любов да кажем. Да, аз смятам, че ще намерят решение. Ще намерят решение, така че ротацията да се случи било то и с тези ритания по кокалчетата, било то с претенции. Нормално е да има претенции, защото пък нали си представяте, че ако хипотетично се случи да кажем до края на следващите 9 месеца, т.е. до края на тази година да се случи някаква промяна по темата "Шенген“ – представяте ли си, много ми се иска, но не знам дали ще се случи – какво означава това за външния министър? Той ще каже: "Ето, по мое време се случи темата "Шенген“, да кажем. Така че нормално е всеки ден има претенции, да иска своето място под слънцето. И аз смятам, че ще се разберат. Така ми се струва, и то е защото както и започнах – не е сега моментът, никак не е момента, и това политиците, дори тези, които нямат достатъчно опит, смятам че го осъзнават. А и не се знае какви ще са резултатите от едно поредно разклащане на държавата. Така че видяхме, че играчите, че политическите играчи са склонни на компромиси, и то много сериозни, което демонстрираха последната година, и аз съм оптимист, че ротацията ще се случи някак.

Тепърва предстои да видим как.

Надявам се по най-добрия начин и надявам се мислейки за въпросната ротация, която наистина е един кризисен момент за (не)коалицията.



Още по темата: общо новини по темата: 1101
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: