Всеки трети българин пазарува в интернет, в провинцията най-активни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
09:27 / 22.03.2012
2670
Всеки трети българин пазарува от родни интернет сайтове, а близо 40 на сто предпочитат търговия през мрежата. Това съобщиха на пресконференция представители на Българската асоциация за електронна търговия.

Според експертите секторът се намира в период на разцвет. Най-голямо е търсеното на дрехи и обувки, отчита се сериозен скок при покупките на мобилни апарати и детски играчки. По непотвърдени данни към момента в мрежата са регистрирани над 10 000 магазина. Наблюдава се голям ръст на виртуалните търговски обекти, защото започването на подобен бизнес не изисква сериозен капитал. Поради това много предприемачи се появяват в интернет, но не разбират, че разходите по популяризирането на техния електронен магазин са значителни. Това е сред основните причини над 30 на сто от новооткритите сайтове да преустановят дейност в първите 12 месеца от съществуването си, обясниха от браншовата организация. Експертите отчитат голям ръст на клиенти от провинцията и по-конкретно от сравнително малки градове и села. Предлагането на стоки в подобни населени места не е богато и хората нямат достъп до голям брой магазини. "За тях пазаруването в интернет е добра възможност, която им спестява време и пътни разходи", смята Любомир Русанов, управител на водеща фирма в сектора на онлайн услугите.

Доставката до всяка точка на страната обикновено струва между 5 и 10 лв., а голяма част от родните търговци предлагат безплатно услугата.

Изграждането на доверие в клиентите е сред най-сериозните изпитания пред електронната търговия.

"В момента купувачите в мрежата получават голяма сигурност от факта, че 90% от разплащанията се извършват с наложен платеж, като по този начин клиентите могат да видят продукта, преди да платят за него", обясни Биляна Лаундс, основен организатор на започващия през следващата седмица семинар за онлайн бизнес.

Подготвят се работни срещи между Комисията за защита на потребителя и представители на бранша.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Неприятна новина за всички българи, които са тръгнали към Гърция ...
Президентът: Без социална справедливост всяко общество е обречено...
Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
Тодор Капитанов: Кодексът на труда е най-нарушаваният закон у нас...
Тези новини за лихвения процент, които ще засегнат много българи
Шофьорите да внимават днес!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).