Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки трети българин пуши ежедневно, а всеки втори е с наднормено тегло
Автор: Екип Varna24.bg 22:54 / 17.05.2023Коментари (1)599
©
Всеки трети българин пуши ежедневно, а всеки втори е с наднормено тегло. Данните съобщиха от Центъра за правни инициативи, който стартира нова гражданска платформа “Здравен барометър". Тя ще наблюдава, анализира и оценява състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България.

Наднормено тегло, физическа активност, консумация на алкохол и тютюн, както и колко често българите ходят на преглед при лекар, какви лекарства пият са темите, свързани със здравето, които “Здравният барометър" ще следи. Той е организиран от декана на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Целта на барометъра е да анализира и да прави оценка на здравето и здравната система у нас. В него ще участват здравни експерти, юристи и икономисти.

1,1% от българите никога не са посещавали лекар, което означава, че близо 76 хиляди не са били на преглед през живота си, а 4,4% не са ходили на зъболекар, става ясно от изнесените данни.

Според проучване на “Тренд" от миналата година най-често българите не ходят на лекар, защото прегледът, лечението и лекарствата са скъпи. Друга голяма част пък не харесват лошото отношение към пациента. Все пак в последните 5 г. (от 2014 до 2019-а) достъпът до здравни грижи се е подобрил. Над половината от пациентите у нас са преглеждани още същия ден от личния си лекар, а една четвърт се приемат на следващия ден, което е бързо в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. В много от тях се чака със седмици и месеци дори.

Друга негативна тенденция е употребата на антибиотици. България се нарежда на трето място по пиене на антибиотици в ЕС, пред нас са само Румъния и Кипър. По отношение на употребата на лекарствата в болниците българите са на второ място в Европа. “Колкото по-голяма е употребата на антибиотици в обществото, толкова е по-безконтролна и толкова е по-висока резистентността", коментира профТодор Кантарджиев.

Притеснителна статистика е и че половината от населението е с наднормено тегло. Въпреки че не сме сред лидерите, над 53% от българите са с повече от нормалните килограми. Това са около средните стойности за ЕС, стана ясно по време на представянето на “Здравния барометър". На първите места се нареждат Чехия с 58,8%, Хърватия – с 63,8%, и Малта – с 64,5%.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо никой не споменава Основната причина за лошото здравеопазване? Некомпетентноста на лекарите и нежеланието им да обслужат пациента според изискванията на неговия проблем! Т. е. според същноста на неговия проблем! Един неграмотен лекар, който не познава проблемите на един орган или система няма как да знае по какъв начин да обслужи пациента за да му осигури необходимата медицинска помощ! Критични специалности - Очни болести, ендокринология ... От там и целия куп лекарски грешки!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: