Въпреки саботажа на ЦИК референдумът ще влезе в парламента

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:29 / 26.10.2015
1046
Въпреки саботажа на ЦИК референдумът ще влезе за разглеждане в парламента. "Зле написаното указание" на комисията за допитването да се гласува само при изрично заявено желание на гласоподавателя бе забелязано още миналата седмица, но едва вчера към 12 часа комисията разпореди на секционните комисии задължително да дават на хората от всички бюлетини. 

По последни данни в допитването за електронния вот са участвали 35%. Така референдумът има шанс за успех, тъй като надхвърли изискваната от закона активност от 20%. Изпълнено е и второто условие да влезе за разглеждане в НС - поне половината от участвалите във вота да са отговорили с "да", сочат данните от екзитпола на "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс". Според тях над 71% от хората са подкрепили гласуването по интернет.

Проблемът с бюлетините за националното допитване излезе наяве още в началото на изборния ден. Интернет и медиите се препълниха с оплаквания на граждани, че в секциите не им дават бюлетина за референдума, ако сами не си я поискат. Проверка на "Сега" в различни секции показа, че секционните комисии действат избирателно - на някои места членовете им питаха гражданите дали искат бюлетина, на други - не. Читатели сигнализираха, че в някои секции хората са влизали веднъж в тъмната стаичка, за да гласуват за местна власт, и още веднъж, за да пуснат бюлетина за референдума. 

Постъпиха сигнали, че на места дори са направили две тъмни стаички - практика, която ЦИК твърди, че е за препълнени секции, но гласуващите настояват, че е трябвало да влизат в едната за допитването, а в другата - за кметския вот.

"В една кабина се гласува и за местни избори, и за референдум. Това дали питат избирателите, или не ги питат ще гласуват ли за референдум не е никакво нарушение", обяви сутринта говорителят на органа Камелия Нейкова. Нарастващият брой оплаквания, вече пристигащи в самата ЦИК, обаче я принуди да предприеме мерки и на обяд излезе със съобщение към СИК-овете да предоставят на избирателите всички бюлетини. Както и че в кабините за гласуване се влиза само по веднъж, а не както обяви преди това - че ако избирателят е пропуснал да упражни правото си за референдума, може да се върне и да гласува. И тук дойде поредният абсурд - комисията поиска от медиите да разпространят инструкцията й заради срива в нейния сайт.



Източник: в. Сега

Виж коментарите (1)

Още по темата (294):
25.02.2016 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Въглен: Ще работя за изграждането на нова детска градина в селото
25.02.2016 Във варненско село отново ще избират кмет през март
24.01.2016 Цветан Цветанов идва във Варна, ще анализира местните избори
14.12.2015 Сменят градското ръководство на АБВ заради слабите резултати на изборите
28.11.2015 ДАНС установи руска връзка в хакерската атака на ЦИК
26.11.2015 Съдът потвърди избора на Иван Портних за кмет на Варна
Още новини от Национални новини:
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...
Голямо количество контрабандни цигари са задържани на "Капитан Ан...
Легендарен документ отива в история: Търговците вече издават елек...
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Д-р Красимир Събев: Узряхме, че с експерименти не се прави полити...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).