Въпросът с акциите на Варна в Пловдивския панаир стигна и до Народното събрание

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:36 / 09.12.2021
1970
Въпросът с акциите на Пловдивския панаир днес стигна и до Народното събрание. Депутатът Ивайло Мирчев от ДБ взе думата и заяви: "На път сме утре да станем свидетели на скритата приватизация на Пловдивски панаир. Утре в общинския съвет на Варна ще бъде гласувано решение, с което ще бъдат прехвърлени 29% от Пловдивски панаир, дружество на Георги Гергов. В резултат на това България няма да упражнява никакъв контрол над панира.

Аз като редовен изложител мога да кажа, че това е единственият случай в който държавата се е явява като по-добър стопанин, отколкото частния й собственик. През 2016 година Министерството на икономиката отпуска 29% от панаира на община Варна, за да може тя да си върне така нар. дупка в центъра на града.

Това обаче не се случва и през 2017г. общинският съвет гласува да се върнат обратно акциите на министерството на икономиката, това обаче 4 години по-късно не се е случило. Въпросът ми премиера е: Възможно ли е решението да бъде приведено в сила и министерството да си върне акциите и ако не, то какво може да направи МС, за да спасим Пловдивския панаир?

Служебният министър-председател Стефан Янев отговори така: "Прав сте, че българската държава е преотстъпила около 16 млн. еднолични безименни акции на община Варна и в последствие през 2017г. общинският съвет на Варна е взел решение за връщане на тези акции.

В последните няколко месеца кметът на Варна е изпратил писмо, с което настоява да се изпълни това тяхно искане. Какво ще бъде гласуването утре на общински съвет Варна не може да прогнозираме, но в това, което споменахте, може да намесим и община Пловдив, която също е съакционер в Пловдивски панаир. Ако това, което казвате, се случи, наличните акции на община Пловдив ще паднат, тоест опасението за скрита приватизация ще бъдат оправдани. В този случай Министерството на икономиката е изпратило своите виждания и предупреждение и до двете общини. Оттук нататък пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или с помощта на НС"

Виж коментарите (0)

Още по темата (52):
29.02.2024 Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир
16.02.2024 Кметът на Коцев: Акциите на Варна в Пловдивския панаир трябва да се върнат на държавата
25.01.2024 Общински съвет Варна отказа да гледа въпроса с акциите на Пловдивския
панаир
25.09.2023 Съдът потвърди запора върху апортираните от община Варна акции от Пловдивския Панаир
04.08.2023 Запорираха акциите на Община Варна към "Пълдин Туринвест" от капитала на Пловдивския панаир
24.07.2023 ВКС: Агенцията по вписванията няма право на жалба по казуса с Пловдивския панаир
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).