Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въвеждат нов предмет в училищата
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 04.08.2021Коментари (4)2024
©
Нов предмет в училище - децата ще се учат на хигиена и сексуална култура. Това е заложено в Плана за възстановяване.

По-малките ще бъдат обучавани как да мият ръцете си и да спазват хигиена, а по-големите ще се запознават с вредите от алкохола и цигарите. И още - в Плана за възстановяване на държавата е записано, че "едва в 11-12 клас българските младежи ще се учат на партньорство и родителство", разказва NOVA в репортажа си. 

В мотивите за въвеждането на предмета се посочва, че през последните 10 години у нас се наблюдават тревожни тенденции при подрастващите - рисково сексуално поведение, злоупотреба с психоактивни вещества и опиати.

Идеята е от малки учениците да се научат да водят здравословен и екологичен начин на живот. Предвидено е предметът да се изучава от първи до 12-ти клас.

За Никол и Ева здравните уроци не са нещо ново. Сестрите са ученички в Чикаго, където предметът от години е част от задължителната учебна програма. 

Освен за промените през пубертета, учениците научават и как да се грижат за здравето си.

В националния ни план е заложено децата от начален етап да наблягат на създаване на хигиенни и хранителни навици, а по-големите, от 11 и 12 клас - на сексуалната култура и рисковете от цигарите и алкохола. Подобна била програмата и в Щатите, казва майката на Никол и Ева, която е учител в Чикаго.

"Сега, на тази възраст, всичко е интересно, любопитно. Децата трябва сами да преценят дали наистина искат да правят това нещо, а не само защото трябва да са интересни и да са много "cool", както казват, на всяка цена", смята Радостина Григорова.

Според експерти пандемията от коронавирус е показала нагледно нуждата от по-добра здравна култура.

"Ще се повиши критичното мислене. Виждаме какво се случва покрай кампанията с ваксинацията. У нас един от големите проблеми  е превенцията, а точно такива предмети целят превенция, която освен човешки животи, може да спести и чисто финансов и икономически ресурс за държавата", смята Петър Вълков.

"Българското училище не отговаря на нуждите на децата да притежават житейски умения, а повечето учители не са подготвени да дават тези знания", се казва още в плана. Самите учители твърдят, че могат да се справят, ако имат добре разписани насоки.

"Едно структурирано знание, или помагало, или учебен предмет, в който да се говори за всичките техни проблеми - проблемите на учениците. За да няма свободни тълкувания. Всеки учител би могъл да допринесе на база на своите знания и обща култура", смята Антоанела Славейкова. Нещо, което и сега се случвало в часовете на класния.  

По реформата ще работят съвместно от здравното и от образователното министерство - като промените ще влязат в Закона за предучилищното и училищно образование.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.08.2021 г.
+1
 
 
това е една много тънка линия към истанбулската конвенция
Aнонимен
на 04.08.2021 г.
+1
 
 
познайкакво включва сексуалната култура. ще им обясняват за третия пол, джендъри, сменили резбата и ще ги учат как да станат такива. тези съвсем ни взеха за канарчета. под милувидното име ''сексуална култура'' ще им промиват мозъците. родители не позволявайте да ви изземат функциите. тези хигиенни навици се учат още от момента в който проходи. така че те тръгват на градина и училище научени. а относно сексуалното възпитание в един момент се оказва, че те знаят повече отколкото си мислим. за тези неща е нужно родителя да им обърне внимание не да ги учат в училище и да им създават грешна предатава за сексуалния живот.
+1
 
 
Майка към сексолог:Докторе,дъщеря ми навърши 16г.Време,ли е,да отворя темата за секса?Докторът:Да,разбира се!Ще научите доста неща:):) Иначе,само това ни е проблема....
+1
 
 
Тия, дето са писали тоя План за възстановяване на коя планета живеят?!? Учениците в 11-12 клас вече имат дългогодишен сексуален опит и могат да научат авторите на плана на много неща.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: