Възобновяват делото за двойното убийство на мъж и жена край Камчия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:42 / 17.01.2017
3684
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на дело за извършено на 16.04.2007 г. двойно убийство в близост до река Камчия.

С присъдата си от 23.06.2016 г. ВКС е отменил частично постановеното въззивно решение на Апелативен съд - Варна и потвърдената с него присъда на Окръжен съд - Варна в наказателно и гражданско осъдителните й части, досежно престъплението по чл. 116 НК (убийство).

Вместо тях е постановил нова присъда, с която съдът е признал подсъдимите Н. Николов и Г. Начев за невиновни и ги е оправдал изцяло по повдигнатото им обвинение по чл. 116 НК - в това на 16.04.2007 г., в землището на с. Круша, област Варна в съучастие с М.Стоименов и И. Адамов, подс. Николов - като подбудител и помагач, а подс. Начев - като извършител, да са умъртвили В. Евтимов и Д. Петкова, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост.

За невиновни, в това да са извършили престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 2 и 3 вр. чл. 20 ал. 2 НК в съучастие с подсъдимите са признати и другите двама подсъдими - М. Стоименов и И. Адамов. На всеки от тях е определено наказание 18 г. лишаване от свобода.

Според главния прокурор при постановяване на оправдателните части на присъдата, касаещи обвинението за убийство, изключващи авторството на подсъдимите Николов и Начев, са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при оценката и анализа на събраните в хода на наказателното производство доказателствени източници и това е довело до неправилно приложение на материалния закон.

Направените от касационната инстанция фактически и правни изводи в производството са резултат на значително надценяване доказателствената стойност на депозираните от подсъдимите обяснения в хода на въззивното производство, без да е отчетена необходимостта от допълнителна проверка на достоверността им относно релевантните факти, включени в предмета на доказване и особено, възпроизвеждащите механизма на причиняване на смъртта и на двамата пострадали.

Главният прокурор е поискал ВКС да възобнови наказателното дело и да се отмени оправдателната част от постановената присъда.


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
07.05.2020 Осъдените за жестокото двойно убийство край река Камчия поискаха предсрочно освобождаване
09.11.2015 Потвърдиха окончателно доживотните присъди за двойното убийство край Камчия
28.09.2015 Обявяват присъдите за двойното убийство край Камчия
24.09.2015 Варненският апелативен съд за трети път гледа делото за двойното убийство край р. Камчия
15.05.2015 ВКС за втори път отмени 4-те доживотни присъди за двойното убийство край
Камчия
24.02.2015 ВКС ще разгледа делото за жестокото двойно убийство край Камчия
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).