Възстановява се фериботът Русе - Гюргево

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:16 / 03.06.2022
636
В следващите два месеца се очаква да заработи фериботната линия между Русе и Гюргево. Това стана ясно от проведена среща на областния управител Анатоли Станев и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков с председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. "Видимо има промяна след последните ни разговори. Радостен съм, че и румънската страна потвърждава заинтересоваността си по въпроса и е решена да възобнови фериботната връзка“, коментира Станев.

Той допълни още, че се надява да няма повече забавяния в изпълнението на този важен проект за трансграничния регион, който категорично ще спомогне за намаляване на километричните колони от чакащи тежкотоварни автомобили в района на Дунав мост и от двете страни на реката. На 10 юни се предвижда да бъдат отворени офертите и тогава да бъде избран и превозвача.

Делегацията, в която участваха още ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към родната мисия в Букурещ Ивайло Маринов и заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкуеску, посети на място ро-ро терминала в Гюргево. След месеци чакане на фериботната площадка вече има осигурено електрозахранване и водоподаване. Започнал е и ремонтът на административните сгради, където ще се помещават службите за граничен и митнически контрол.

Бе обсъдена и възможността за осъществяване на съвместни проверки на първо време изцяло на българска страна, тъй като тук инфраструктурата е напълно завършена. Предстоят дейности по удълбочаване на реката в румънския участък, като в момента се извършва почистване на Дунав от наноси и други материали, затлачващи коритото ѝ.

Срещата се осъществи с помощта на изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Череши в България - до 25 лева, а в Лондон - 377 лева!
Серия от инциденти на магистрала "Тракия", максималната скорост е...
Огромна тапа на АМ "Тракия" в посока София, колите се движат изкл...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Даниел Митов във Варна: Експериментите и "сглобките" трябва да пр...
Борисов честити Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).