Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ядем по десетина яйца на месец
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 15.11.2014Коментари (0)522
© Varna24.bg
По 305 филии хляб по 25 г и десетина яйца сме изяли средно на месец през третото тримесечие на годината, става ясно от данните на националната статистика, публикувани вчера. 

Общата равносметка показва, че в порциона ни са влезли по 34 яйца за юли, август и септември, а консумираният хляб е достигнал 22,9 кг за трите месеца. Разходите за храна на българите са се свили, а намалението на потреблението е засегнало хляба, яйцата, зеленчуците, млякото и сиренето, спрямо същия период на 2013 г.

Най-съществено е свито потреблението на зеленчуци от 30,3 кг на 28,4 кг средно на лице от домакинството. Оказва се, че сме изяли и по-малко плодове и картофи. Без промяна остава консумацията на месо, месни произведения, зрял фасул и захар.

През третото тримесечие на 2014 г. общият доход средно на лице от домакинство е 1195 лв. и намалява с 3,7 на сто спрямо юли-септември 2013 г. Запазва се тенденцията българите да разчитат най-много на работната си заплата, за да напълнят портфейлите си - 54,3 % от общия доход. 

Средствата от пенсии пък са 26,2 на сто от общата сума, от самостоятелна заетост си докарваме 8.1%, а доходите от социално осигуряване и социални помощи са 3.1 на сто. 

Данните сочат, че в номинално изражение през летните месеци доходите на лице от домакинството от работна заплата намаляват с 1,2 % от 657 лева на 649 лева, а от самостоятелна заетост растат с 2,5 на сто от 94 на 97 лева. Няма промяна в парите, получени за старост. С 9,1 % обаче скачат доходите от социално осигуряване и социални помощи.

В същото време общият разход на лице от домакинството е без промяна спрямо третото тримесечие на миналата година. Той е в размер на 1147 лева. От общия разход най-голям дял заемат сумите за храна и жилище, които отнемат почти половината от средствата на българските фамилии - 49,3%. Следват разходите за транспорт и съобщения.

Най-много пари нашите домакинства дават за храна и безалкохолни напитки, харчовете за тях са по 379 лева средно на човек през трите отчетени от НСИ месеци. Като абсолютни стойности те намаляват с 2.2% спрямо третото тримесечие на предходната година, а относителният им дял в общия разход представлява 33.1% и намалява с 0.8 на сто на годишна база, съобщават от националната статистика.

За вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома, през този период домакинствата са заделили по 187 лева на човек за комунални разходи. Относителният им дял е 16.2% от общия разход, което е по-малко в сравнение със същия период на 2013 година.

През юли, август и септември разходите за транспорт и съобщения се увеличават спрямо третото тримесечие на миналата година със 7,9 на сто и достигат 136 лева на човек. Те заемат 11,8% от общия разход на домакинствата. 

За здраве даваме около 5% от общите си доходи, като през отчетеното тримесечие сме похарчили по 57 лева на човек средно. Няма промяна в разходите за алкохолни напитки и цигари, които са около петдесетина лева на човек.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: