Южна България пламна от заешка треска

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:02 / 07.02.2015
579
Южна България пламна от заешка треска. От началото на годината заразата, известна като туларемия, е повалила 11 души, докато през цялата 2014-а не е имало нито един случай.

Това алармира шефът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев, съобщава "Телеграф". Болни има в Стара Загора, Ямбол и други населени места в Южна България.

Сред заразените са бащата и синът, яли мъртви гъски от езерото Вая край Бургас. Те бяха хоспитализирани по спешност в местната болница със съмнения за птичи грип. Впоследствие се оказало, че става въпрос за туларемия.

Освен в този район, заразата е пламнала и на други места. Според проф. Кантарджиев опасност от разпространение на болестта има във всички области с неприбрана реколта, където се създава благоприятна среда за гризачите.

Симптомите на болестта са подуване на лимфните възли, температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, подуване на очите, възпалено гърло и други.

Туларемията засяга предимно бозайници и най-вече зайци и гризачи, въпреки че може да се заразят и птици. Болестта не се предава от човек на човек, но можем да се заразим при ухапване от болен гризач.

Освен по този начин, можем да заболеем и чрез замърсена вода и консумация на месо с недостатъчна термична обработка.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
17-годишния Мариян от Смолян има нужда от нашата помощ, лекува се...
Борисов от Русе: Докато сме ГЕРБ и аз, ние няма да пратим войник ...
Специализиран екип от ВМС беше активиран заради дрон, открит в ра...
Националният "Поход за Семейството" ще се проведе в София, Пловди...
"Ел Би Булгарикум" с ново ръководство
Борисов: Оставих милиарди левове, сега парите ги няма


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).