Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За нова кола се чака с месеци, а цените на употребяваните скочиха с над 50%
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 19.08.2022Коментари (0)575
©
Скок на цените на автомобилния пазар у нас. Заради липсата на внос на нови и на стари автомобили цените на употребяваните на пазара скочиха с над 50%, а за нова кола се чака близо година. Ще можем ли да си позволим автомобила, който искаме да караме.

Стефка Николов от няколко седмици оглежда шоурумите в страната, за да си избере нов семеен автомобил. Въпреки сериозното повишение на цените и дългото чакане за нова кола тя е твърдо решена да инвестира парите си в нов автомобил.

"Ние ползваме употребяван автомобил цялото семейство, все още се задържаме на употребяван автомобил, не искаме да ги продаваме. Гледаме тях да поддържаме с идеята човек да поразмисли и да поизчака. Наистина в България трябва да се концентрираме върху някакви по-нови технологии", споделя пред БНТ Стефка Николов, клиент.

Между 4 и 6 месеца средно е времето, в което трябва да се изчака, след поръчка на чисто нов автомобил, независимо от марката. Сред основните причини за дългото чакане е намаленото производство на автомобилните гиганти в световен мащаб и забавената търговия. Сборът на всички тези фактори влияе и на цените.

"Повишаването на материалите от всякакъв род и вид от метали до готови продукти чувствително нарасна. Повишаването на цената от 10, 15% за една година е доста чувствителна, но и доста сериозно затормозява нашите клиенти, а повишаването на горивата и въобще енергиите пък от друга страна довежда до още по-голямо натоварване на ползващите се", допълни Васил Новоселски, дилър на нови автомобили.

Забавеният внос влияе на цените и на употребяваните автомобили у нас. На един от най-големите пазари за коли в Дупница този автомобил само преди една година е струвал 5 хиляди лева, а цената му в момента е с 2 хиляди лева повече.

"Въобще коли няма. Това, което си е в оказиона, намалява и в един момент се изпразни. Това е като кладенец в пустинята, всеки черпи и пие вода от него, а той не се пълни. Това е бизнесът с употребявани автомобили в момента", каза още Георги Грозданов, търговец на употребявани автомобили.

Заради инфлацията пазарът на автомобили, подобно на този на недвижимите имоти, е един от предпочитаните сектори за инвестиция на българите. Поради тази причина търсенето ще продължава да е повече от предлагането, а цените на автомобилите ще продължават да се повишават.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: