Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заплатите на властта ще останат за четвърта поредна година във фризера
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 02.01.2013Коментари (0)1005
© Varna24.bg
Заплатите на властта ще останат за четвърта поредна година във фризера. Така през целия мандат депутатите и министрите ще са се подписвали под едни и същи възнаграждения, без да са сложили в джоба си дори стотинка отгоре. Причината за това е, че депутатите няма да развържат надниците си, а веднага след ваканцията си ще прегласуват решението, с което ги замразиха на нивата им от декември 2009 г.

Неговата давност изтече в края на отминалата 2012 г., но може да се поднови със задна дата, тъй като по принцип депутатските заплати се преизчисляват на тримесечие. Според парламентарния устав се взема предвид размерът на средното за бюджетния сектор възнаграждение през последния от изминалото тримесечие месец. Сумата, под която се подписват ежемесечно народните избраници, се равнява на три такива заплати. Както е известно, освен твърдите пари депутатите получават и надбавки за трудов стаж и професионален опит, както и за участия в комисии. 

Редовите членове в тях вземат отгоре 15% от заплата си, председателите - по 35%, а заместниците им - по 25 на сто. Шефовете на групи също получават по 35% повече. Заместниците на председателя на НС пък си докарват 45 на сто отгоре, а самата Цецка Цачева взема 55% над основната депутатска заплата. Също като нея след заковаването на депутатските надници в последните години под 3403,8 лв. на месец се подписва и премиерът Бойко Борисов

Президентът Росен Плевнелиев пък получава две депутатски възнаграждения или 4392 лв. Заплатите на министрите също ще останат заковани, тъй като се формират на базата на основните депутатски плюс 30% отгоре.

Оставяйки възнагражденията си във фризера, депутатите ще губят по 252 лв. на месец, ако се вземат предвид най-актуалните данни на НСИ за размера на средната за страната в бюджетния сектор заплата. Според тях за последния на третото тримесечие месец септември тя е била 816 лв. Така вместо твърдите сега 2196 лв. те биха вземали по 2448 лв.

Министрите пък ще трябва да се примирят със закованите им сега възнаграждения от 2854,80 лв. вместо да получават 3182 лв. По този начин те ще губят по 328,4 лв. на месец.

"Няма да развързваме заплатите, камо ли в края на мандата. Ние не можем да дадем коледни добавки на пенсионерите, пък да правим това. Ако имахме възможност да увеличим драстично пенсии, заплати и помощи, което при тази криза няма как да стане, би могло, но при тази ситуация не можем да го направим", коментира шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Енергийна криза
Случаят "Даная"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: