Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започват летните вируси. Какви са симптомите?
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 19.05.2021Коментари (0)829
©
Пред кабинетите на личните лекари започнаха да се трупат пациенти, които са с летни ентеровируси, пише "Монитор“.

Летните инфекции протичат с грипоподбни симптоми - болки в гърлото и висока температура. Много характерно е появата на специфичен обрив по ръката, устата и крака. Не всички инфектирани обаче развиват напълно белезите, по които се разпознава вирусът.

"Много малка част от пациентите с подобни оплаквания се изследват в Националния център за заразни и паразитни болести дали са точно ентеровирусни или е някаква друга инфекцията“, коментира за "Монитор“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. По думите му не е изненада, че вече има пациенти с типични за летните вируси оплаквания.

"Има си ги вирусите и се очаква да ги има и да зачестят тези пациенти с настъпващото лято“, каза още шефът на общопрактикуващите лекари.

Макар и симптомите на ентеровирусните инфекции до голяма степен да се припокриват със симптомите на COVID-19, е трудно да бъдат объркани от специалистите.

Има си тестове. Ентеровирусните инфекции протичат с диариен синдром“, коментира за "Монитор“ председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той коментира още, че през миналата година заради COVID-19 летните инфекции са били в пъти по-малко в сравнение с предни години. По думите му това е нормално, тъй като хората са спазвали противоепидемичните мерки. Именно заради това през миналата година като цяло са намалели и всички останали вирусни инфекции. 

"Ако хората спазват противоепидемичните мерки срещу COVID-19, ще се предпазят и от ентеровирусните инфекции“, обясни още д-р Миндов. Той призова хората да продължат да спазват тези правила. Според него е твърде вероятно и това лято да няма голям бум на летните вируси, ако хората спазват мерките. Той припомни още, че трябва да се внимава във водата във водоемите, както и с водата за пиене, защото именно чрез нея много се разпространяват тези вируси.

Заради това е много важно да се спазват мерките и за хепатит А, който е известен като болестта на мръсните ръце. Семейният лекар припомни, че подобни инфекции не трябва да се подценяват. При децата те често водят до бързо дехидратиране, докато при по-възрастните това се среща по-рядко. Понякога може да се стигна и до болнично лечение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: