Земеделци вече могат да сключват договори за краткотрайна селскостопанска работа за повече от един ден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:38 / 15.04.2020
1866
Образец на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за повече от един ден (по чл. 114а от Кодекса на труда) е утвърден със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Той е съобразен с промените, гласувани в параграф 49б на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (ЗМДВИП). С тях само за времето на извънредното положение се създават допълнителни възможности за използването на т.нар. еднодневни договори, които в този период могат да се сключват и за повече от един ден. Право да ги използват за наемане на работна сила имат и регистрираните тютюнопроизводители, освен регистрираните земеделски стопани, като не е необходимо да се заплащат предварително осигурителни вноски.

По силата на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се наемат работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят лавандула, а за времето на извънредното положение и от тютюн. Според разпоредбите в ЗМДВИП договорите по новия образец могат да се сключват и за 6 часа, освен за 4 и 8 часа. Ако бъдат сключени за повече от един ден, в тях трябва да бъде изрично вписан периодът на действието им.

Образецът на трудовия договор по 114а от Кодекса на труда за повече от един ден, който действа за периода на извънредното положение, може да бъде изтеглен от сайта на ИА "Главна инспекция по труда", рубриката "Административно обслужване", подрубрика "Трудови договори по чл. 114а от КТ". Там е публикувана и повече информация за реда за сключване на т.нар. еднодневни договори съгласно промените в ЗМДВИП.  

В момента ИА "Главна инспекция по труда" работи по надграждане на Портала за еднодневни трудови договори, с което от 21 април 2020 г. ще се създаде възможност за предоставяне по електронен път на уникален идентификационен номер за регистрация на всеки предоставен образец на договор съгласно заповедта на министъра на труда и социалната политика. За периода до 21 април 2020 г. регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители могат да сключват трудови договори по утвърдения образец без уникален идентификационен номер за регистрация.

Сключилите такива договори до 21 април 2020 г. следва в срок до 24 април 2020 г. включително да получат уникален идентификационен № за регистрация на всеки образец, който са използвали. Номерата могат да бъдат получени по електронен път през Портала или на място в Дирекциите "Инспекция по труда". След 21 април 2020 г. земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да сключват трудови договори според новите разпоредби, само след като получат образец с уникален идентификационен номер за регистрация от Портала за еднодневни трудови договори, поддържан от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" или на място в Дирекциите "Инспекция по труда".

Остава възможността за предоставяне по електронен път на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден и срещу предварително заплатени осигурителни вноски. ИА "Главна инспекция по труда" напомня, че наетите по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (по чл. 114а от Кодекса на труда) не губят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).