Знаете ли къде е това място у нас?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:31 / 09.08.2022
3775
Любопитни снимки бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук, видя Plovdiv24.bg. Ето какво пише авторката на кадрите: "Римският мост при с. Ненково по поречието на река Боровица. Асиметричен, с 5 каменни свода с различни размери - една от забележителностите на Източни Родопи. За съжаление няма никакви табели, които да привлекат внимание…".

Римският мостът е изграден над река Боровица в близост до село Ненково. Река Боровица е ляв приток на река Арда, влива се в язовир Кърджали. Село Ненково е тихо и живописно място, къщите са каменни, с глинена замазка и покриви от тикли. До него се стига по въжен мост, който е единственият достъп до селото.

На около 700 метра от въжения мост се намира римският мост. Той прави впечатление с внушителните си размери – около 58 метра. Мостът е каменен, асиметричен, има пет свода с различна големина.

Според местни легенди в основите му било закопано злато и част от камъните в основата са разкопани от иманяри, в търсене на закопаното имане. В единия си край е дострояван, заради тези набези и буйните води на реката.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).