Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
5 от най-странните ритуали в хокея, които ще ви накарат да се усмихнете
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 07.02.2023Коментари (0)997
©
Ако сте сред феновете на хокея, тогава сте запознати с правилата на играта и може би знаете някои факти от историята на този невероятно динамичен, бърз и на моменти доста груб спорт.

Сигурни сме обаче, че странните ритуали в хокея, с които ще ви запознаем в следващите редове ще ви изненадат и ще ви накарат да се усмихнете широко.

Най-странните ритуали в хокея, които се практикуват и днес

"Плейофна брада"

Ако следите хокей на живо от платформи като тази тук, най-вероятно ви е направо впечатление, че по време на хокейните срещи за купата Стенли отборите излизат на терена с наболи или вече добре оформени бради.

Всъщност, това е един от най-странните ритуали в хокея, който води началото си от 1980 година.

Тогава хокеистите на Ню Йорк Айлъндърс решават, че няма да бръснат брадите си, докато не бъдат елиминирани или докато не победят и не грабнат купата Стенли.

“Брадатите" успяват да спечелят 4 последователни купи Стенли (от 1980 до 1983 година) и оттогава ритуалът, наречен “плейофна брада" започва да се изпълнява от всички отбори, които жадуват да победят в плейофите на Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

“Дъжд от октоподи"

Феновете на хокея от Детройт имат друг странен ритуал, с който смятат, че помагат на отбора си Ред Уингс да спечели купата Стенли.

Ритуалът се практикува от 1952 година, когато двамата братя Пит и Джери Кузумано, собственици на рибарски магазин хвърлят октопод на леда преди началото на плейофите.

Братята избират да хвърлят октопод, тъй като според тях със своите осем пипала октоподът ще помогне за осемте победи, които били нужни на Ред Уингс, за да спечели плейофите.

За тяхно щастие, същата година любимият им отбор наистина печели Стенли, а с това се слага началото на ритуала, който се практикува и до днес.

През годините мениджмънта на Ред Уингс се е опитвал да прекрати тази практика като преди началото на всеки хокеен мач на отбора вкарва талисмани октоподи, облечени с тениските на Ред Уингсна на леда, но въпреки това феновете предпочитат да хвърлят истински октоподи.

“Не вдигай друга купа освен Стенли"

Отборите, победите в Източната и Западната конференции по традиция са награждавани с трофея на принца на Уелс и с купата на Кларънс К. Кембъл.

Но много от играчите отказват не само да вдигнат, но дори и да докоснат купите, тъй като се страхуват да не “разсърдят" купата Стенли.

Според голяма част от играчите, ако докоснат друга купа освен Стенли, тя ще им се разсърди и
©
никога няма да им позволи да я спечелят.

“Хвърляне на шапката"

Ако докато гледате хокей на живо през платформи като тази тук и видите как към леда политат шапки, не се чудете, това е още един странен ритуал, който се изпълнява от феновете на хокея, ако играч вкара хеттрик.

Традицията за хвърлянето на шапките започва през 1946 година, когато играчът на Чикаго Блекхоукс Алекс Калета влиза в магазин за шапки в Торонто, но осъзнава, че няма достатъчно пари, за да си купи нова шапка.

Тогава хокеистът се споразумява със собственика на магазина. Сделката е, ако Калета вкара три гола по време на срещата срещу отбора на Торонто шапката му ще е безплатна. Същата вечер той вкарва 4 гола и продавачът спазва уговорката си.

Оттогава до днес, щом хокеист направи хеттрик, феновете го почитат, като му хвърлят шапки.

Шапките, които са хвърлени на леда се събират и могат или да бъдат прибрани от играча направил хеттрик, да бъдат дарени за благотворителност, а могат да бъдат и изхвърлени.

“Тениската на Пеле Линдберг"

Този ритуал не е на феновете, нито на отборите, а личен. Но е толкова странен, че няма как да не го включим.

Става дума за вратаря на Филаделфия Флайърс Пеле Линдберг, който през цялата си кариера носи една и съща тениска под бронята си, без да я пере.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: