Ако сте препили, това може да е решението за вас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:44 / 26.12.2016
1626
Събуждате се и главата ви тежи, усещате дискомфорт в стомаха и устата ви е суха - това е често срещано явление за мнозина през празничния сезон. Причината е една - прекалили сте с алкохолните напитки. Мнозина имат своите теории какво причинява махмурлука, как да се избегне или какво да направите след тежка вечер. Ето какво обясняват експертите и какви митове развенчават те пред "Дейли Мйал".

Вярно е, че някои хора нямат махмурлук, дори и да пият повече алкохол. Това е така, защото поради някаква причина дехидратацията в следствие на алкохола не им причинява главоболие, а други са по-малко чувствителни към ацеталдехида- токсичното вещество, което първо се отделя при разграждането на алкохола в организма. Това обаче не означава, че са предпазени от вредното въздействие на алкохола. Освен това те нямат "естествена спирачка", че са поели достатъчно количество алкохол. А именно количеството преработен алкохол през целия живот оказва влияние и върху здравословното състояние на хората, предупреждават учените. Любопитното е, че наистина има нации, които заради гените си, се напиват по-бързо.

По последни изследвания младежите страдат от доста по-сериозен махмурлук, отколкото по-възрастните. Мнозина смята, че причината е в по-големия брой питиета, който младите хора употребяват и в липсата на опит. Учените обаче не са съгласни с това твърдение. Според тях дехидратацията, в следствие на употребата на алкохол при хора над 60 годишна възраст, води до по-големи страдания на следващия ден.

Това е неоспорим факт и още по-лошото е, че махмурлукът при представителките на нежния пол е с пъти по силен от този на мъжете

Доказано е, че при консумация на шампанско например, хората се напиват по-лесно. Същото е валидно и при смесването на алкохол с безалкохолни напитки. Някои учени твърдят, че това се дължи на въглеродния диоксид в мехурчетата. Подобен е ефектът и от тъмната бира. Доказано е, че в някои алкохолни напитки има химикали, които им придават вкус и цвят и точно те водят до по-бързо напиване и по-тежък махмурлук.

Ето и какви съвети дават експертите, за да избегнете болезнената страна на алкохола по празниците:

Мнозина смятат, че ако хапнете лъжица картофено пюре с много масло преди пиене, няма да имате проблеми

В някои култури дори препоръчват да пийнете лъжица зехтин или олио, за да не се стига до махмурлук.


Виж коментарите (0)

Още по темата (129):
04.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Няколко интересни обичаи, които правят по света за здраве и берекет
01.01.2017 Първият гост в дома през новата година трябва да носи хляб
Още новини от Любопитни новини:
Безгрижие и "joie de vivre": Ето кой период в историята на Франци...
Най-лесните начини за справяне с тежките магнитни бури
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада?
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Лили Иванова приятелка с Анита Мейзер?
Бившата жена на Димитър Рачков и настояща на Евтим Милошев крие т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).