Ансамбъл "Българче" към ОДК Варна чества юбилей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:55 / 18.06.2010
1637
Утре, 19 юни 2010г. от 20:30ч. в Летен театър - Варна ще се проведе Тържествен концерт по случай 50 - годишнината от създаването на Фолклорен ансамбъл "Българче". Детският фолклорен ансамбъл "Българче" е основан през 1960г. при Детски комплекс - Варна, първоначално само като танцов състав, а от 1993 г. към него се включват народен хор и оркестър. В него участват деца на възраст от 6 до 18 г., като изучават песенен и танцов фолклор от различни етнографски области на България.

Съставът е носител на награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. Гастролирал е в Гърция, Турция, Сърбия, Германия, Люксембург, Шотландия, Финландия, Малта, Русия, Австралия и др. Художествен ръководител и хореограф на танцовия ансамбъл е Ирена Станева, с корепетитор Йордан Данев.

Народният хор при ДФА "Българче" при Детски комплекс гр. Варна е създаден през 1993 год. От основаването си до сега ръководител на състава е Добринка Колева. В хора участват деца от 5-8 клас. След 7 клас част от тях продължават образованието си в специализираните училища по изкуствата.

Репертоарът на хоровия състав, съобразен с гласовите възможности на децата, е изграден от песни предимно от Варненския и Добруджанския край. Художествен ръководител и диригент на народния хор е Добринка Колева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Русенската и Варненската опера гостуват на Люлякови музикални веч...
Почина дизайнерът, който изработи свещеническо облекло за папа Йо...
Световноизвестен певец с български корени празнува днес
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...
Помислете много добре: Кой е с предимство и защо?
Ако работите на компютър, не забравяйте правилото 20-20-20 и пийт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).