Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Архивът Гибсън" дойде и във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 16.10.2009Коментари (0)900
Фотографии от научната мисия на проф. Богдан Филов в Македония и Одринско през 1912 - 1913 г. могат да се видят от днес в две от залите на първия етаж на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" (ул. "Любен Каравелов" 1). Фотоколекцията "Архивът Гибсън" идва във Варна, след като 4 месеца бе в Националния етнографски музей и бе посетена от над 7000 души. Беше ми изключително приятно да видя в музея потоци от хора, чиито родове тръгват от тези земи. Фотографиите докоснаха сърцата на много българи, без да възбуждат националистични чувства, казва известният български фотограф Иво Хаджимишев, организатор на изложбата.

Предполага се, че много от снимките са правени лично от младия тогава учен Богдан Филов. През 1912 - 1913 г. той участва в експедиции в Македония, Тракия и Родопите, от които са запазени над 200 стъклени негативи на паметници на културата и описания на някои от тях. Истински късмет бе възможността чрез средства на семейство Нели и Роберт Гибсън те да бъдат закупени и така да останат в България, примомня Хаджимишев.

Архивът е изключително интересен за широк кръг от хора. В него има не само археология, но и етнография, в него са живите хора, епохата. Вижда се и подходът на един млад учен, все още необременен от политиката. Той не е разпознат в кадрите, но те тепърва ще се проучват внимателно. 10-ина души вече са изказали мнения и предположения за някои от заснетите хора и места.

Предстои архивът да се изкопира на фотохартия (в изложбата фотографиите са дегитални) и да бъде дарен на Главно управление на архивите. По желание на семейство Гибсън до материалите трябва да имат достъп както българските, така и турските, гръцките и македонските учени. Скоро ще излезе и каталог, средствата за които е дало посолството на САЩ в София.

След Варна изложбата ще гостува във Великотърновския университет, в Добрич, както и в частна галерия във Вашингтон. Частица от нея вече има в Белия дом. Когато си тръгваше от България, посланик Нанси Макълдауни помоли да направим две фотографии от архива за нейния нов кабинет. Сега всеки, който влиза там, минава покрай България, казва Иво Хаджимишев.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: