
ЗАРЕЖДАНЕ...
Балканският отговор на дубайския шоколад е какаово изкушение с пръжки | ||||||
| ||||||
Звучи като шега, но всъщност се превръща в истинска сладкарска сензация в Сърбия и в социалните мрежи. Негов автор е Светлана Николин, по-известна онлайн като Цеца Сремница, пише NOVA. Тя е колоритна дама от село в област Срем, която без дипломи от кулинарни академии създава десерт, който предизвиква лавина от реакции. Идеята се ражда съвсем случайно на местен кулинарен панаир, където Цеца не дегустира прочутия дубайски шоколад, но пък опитва нещо също толкова необичайно - сланина с мед. "Щом това е вкусно, защо не и пръжки с шоколад?“ – си казва тя. Още същата вечер разтопява шоколад, добавя ситно нарязани домашни пръжки и оставя сместа да се охлади в хладилника. Резултатът? Шок, последван от възторг. Най-напред ентусиазирани дегустатори са децата ѝ, а скоро след това и много други – след като снахата на Цеца публикува снимка на нестандартния десерт в социалните мрежи. Рецептата е елементарна - млечен или черен шоколад плюс около 700 г ръчно пресовани пръжки на всеки 5 кг шоколад. Без добавки, без маркетингови трикове, но с много автентичност и въображение. Цеца приготвя шоколада в домашната си кухня, а не в цех. Продуктът е достъпен и по джоба. Една плочка струва едва 4 лева - в пъти по-малко от луксозната опаковка на дубайския хит, която у нас се продава за около 20 лева. Сега Цеца вече има редовни клиенти, запитвания от различни страни и дори предложения за франчайз. Шоколад с пръжки – странно звучи, но явно точно тази нестандартна комбинация се оказва вкусът на Балканите. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg