Белан Амин представя "Материя и форми"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:22 / 02.04.2018
5754
Пътешествие в страната на изящните чудеса очаква приятелите на варненската галерия Art Meeting в началото на април.

Поредната пролетна изложба, наречена "Материя и форми", ще покаже стъклена скулптура и рисунки от младата авторка Белан Амин.

Защо стъкло?

То я запленява за първи път в Чехия, където е на студентска практика с преподавателя си доц. д-р. Константин Вълчев в стъкларна, занимаваща се само с художествено стъкло. Тогава вижда как материалът изгражда друго пространство, идващо от неговата прозрачност и точно това, заедно с блясъка му я привличат толкова силно, че вече 8 години работи с него.

Чехия е страна с много традиции в сферата на художественото стъкло, разказва Белан. Това беше и причината да имам няколко кратки практики в различни стъкларни, един няколкомесечен стаж по програма "Еразъм" и в последствие да продължа с магистърска програма в Tomas Bata University in Zlín, Czech Republic със специалност "Glass design". По време на обучението ми в НБУ кандидатсвах по програма на Министерството на образованието, благодарение на която научих много в стъкларната в гр.Белослав, най-вече от технолога Николай Колев. След обучението си там изградих добри връзки с предприятието. Така по време на стажа ми по програма "Еразъм" в чешката стъкларна във Valašské Meziříčí ми хрумна идея - българският технолог от Белослав да се срещне с чешкия. Разговарях с двете предприятия, написахме договор и само няколко седмици по-късно беше налице едноседмично обучение на българския технолог в чешката стъкларна.

Как се раждат формите?

От идеен импулс, често възникнал случайно... Следват няколко скици, доза вълнение, две дози въпросителни, проекти, макети и отлежаване на идеята. И още работа.

Белан Амин търси възвишеното във формите, а борбата с материала отключва много въпроси. Ако намериш и отговорите, започваш ти да владееш материала, не той теб.

Какво ще видим в изложбата?

10 скулптури, между които и първата работа от стъкло на Белан, една от последните, една счупена, няколко от Чехия, и една, която е била на изложба в Националната художествена галерия и на първото българско биенале на стъклото. Всички творби са с общо заглавие "Въпрос-Отговор".

Ще бъдат представени и 10 рисунки, които са скици на проекти за стъкло.

Смелост в търсене на формите, размах и ярък пластичен почерк – с това се характеризират талантливите работи на художничката, които няма да Ви оставят безразлични.

Елате да се срещнете и с Белан Амин - вдъхновяващ млад човек, който има сериозни интереси и много мечти.

Откриването на експозицията е на 3 април от 18 часа на ул."Братя Шкорпил" 13.

Може да разгледате изложбата до 25 април.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Рачков към Зуека: Надявам се да си партнираме на старини
Ирина Флорин си нае личен треньор, но не по фитнес
Русенската и Варненската опера гостуват на Люлякови музикални веч...
Почина дизайнерът, който изработи свещеническо облекло за папа Йо...
Световноизвестен певец с български корени празнува днес
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).