Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бил Гейтс: 3-дневната работна седмица е възможна. Машини, които да приготвят цялата храна, не е чак толкова лоша идея
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 27.11.2023Коментари (0)964
©
Основателят на Microsoft и милиардер Бил Гейтс смята, че изкуственият интелект може да доведе до още по-кратка работна седмица.

Той бе гост в подкаст на Тревър Ноа "What now". Eдно от темите, които обсъждаха бе въздействието на изкуствения интелект върху човешкия живот.

"Няма да е чак толкова лошо, ако "машините могат да приготвят цялата храна и други неща, а ние да не работим толкова упорито. В по-кратък план повишаването на производителността, което получавате от изкуствения интелект, е много вълнуваща“

"Ако в крайна сметка получите общество, в което трябва да работите само три дни в седмицата, това вероятно е ще е ОК.“

По време на разговора си Гейтс беше оптимистичен относно потенциала на ИИ.

Той вярва, че изкуственият интелект може значително да подобри производителността и също така спомена, че може да бъде от голяма полза при задачи като програмиране и тестване. Това също може да бъде и в полза за здравеопазването, тъй като ще намали много документация за лекарите.

 

В 45-минутния разговор милиардерът говори за по-широките аспекти на ИИ и как технологията може да промени живота. Относно ИИ, който измества човешките работни места, Гейтс вярва, че има възможност обществото да се адаптира. Той каза, че ако преходът се случи с управляеми темпове и има адекватна държавна подкрепа, тогава това може да доведе до общество, в което е необходим по-малко ръчен труд и в крайна сметка хората ще имат повече свободно време.

"Не мисля, че въздействието на изкуствения интелект в историята ще бъде толкова драматично, колкото Индустриалната революция например, но със сигурност ще бъде толкова голямо, колкото въвеждането на компютъра в ежедневието на хората. Текстообработващите програми не премахнаха работата в офиса, но я промениха завинаги,“ каза тогава г-н Гейтс.

"Работодателите и служителите трябваше да се адаптират и го направиха.“

Тъй като изкуственият интелект става все по-умен, милиардерът също така изрази опасенията си, че той може да бъде използван за злонамерени цели като дълбоки фалшификации и кибератаки. Гейтс коментира двойствеността на AI, тъй като той може да бъде инструмент за овластяване и може също да се използва за поляризиране на хората.

"Друго нещо, което ми е ясно е, че бъдещето на ИИ не е толкова мрачно, колкото си мислят някои хора, нито толкова розово, колкото си пък мислят други. Рисковете са реални, но аз съм оптимист, че могат да бъдат управлявани", добави той.

Гейтс не е сам в спекулациите за потенциалното въздействие на изкуствения интелект върху баланса между професионалния и личния живот и качеството на живот. Миналия месец главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън намекна за 3,5-дневна работна седмица – и че днешните деца могат да "живеят до 100 години и да победят неличими досега болести досега заради технологиите“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: