Българският филм "Добрият шофьор" с Малин и Геро събра куп награди

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:34 / 18.05.2023
947
Малин Кръстев получи българския "Оскар“ - наградата за главна мъжка роля на Съюза на филмовите дейци "Васил Гендов“ за 2023 г. Той бе отличен за ролята на бакшиш във филма на Тонислав Христов "Добрият шофьор“. Неговият авер от същата лента – Герасим Георгиев-Геро, пък спечели в категорията за поддържаща роля в същия филм. Режисьорът взе статуетката за най-добър дебют в игралното кино.

Призът за най-добра главна женска роля отиде при една от примите на Народния театър Светлана Янчева за секретарката Вера в "Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов. "Тя трябваше да получи тази награда още на фестивала "Златна роза“ във Варна. Това ми е трети филм със Светлана. Целият екип е великолепен. С Ивайло Христов вече имаме 5 филма, с художника – 7 или 8“, коментира пред "Телеграф“ режисьорът. Той разкри, че нарочно е направил лентата си черно-бяла, за да е адекватен на ситуацията, в която живеем. "Сюжетът е конфликт между поколенията. Красимир Крумов-Крец го е писал за себе си. Получих го от съпругата му, след като почина. Той написа сценария и на предишния ми филм "Спомен за страха“, но не доживя да го види“, каза още пред вестника Иван Павлов. "Пролетно равноденствие“ бе награден и за най-добър монтаж на Веселка Кирякова, пише "Телеграф".

Професионалното жури за игрално кино в състав Ралица Петрова - председател, Асен Владимиров, Светлана Ганева, Павел Веснаков и Камен Калев присъди награда за "Най-добър игрален филм“ на "Изкуството да падаш“ - дебютния проект на Орлин Милчев. "Ф 1.618“ на Теодор Ушев спечели в категориите за художник-сценограф – Сабина Христова, художник по костюми – Велика Прахова, и звук – Александър Симеонов и Оливие Калверт. Синът на Къци Вапцаров – Асен, бе отличен като композитор за музиката в "Жълт олеандър“. Зорница София и Миглена Димова са авторите на най-добрия сценарий на "Майка“, а Дария Димитрова от лентата – най-добра поддържаща женска роля. Кирил Проданов бе обявен за най-добър оператор в "Мрак“. Специална грамота за дебют в игралното кино бе присъдена на "Жири“ на Петя Йосифова-Хънкинс, а най-добър късометражен филм е "Празник“ с режисьор Антония Милчева. Общо 68 ленти бяха номинирани, водещ на церемонията – Юлиан Вергов, а статуетките връчиха Ицко Финци, Захари Карабашлиев, Иван Добчев, Стефан Командарев, Драгомир Симеонов, Анжела Недялкова, Миленита, Мариан Вълев и други.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6917):
23.04.2024 Певицата Валя с подробности за своята "Рана"
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Бивш футболист отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов и братята му разказаха за уроците, които научаваме от бащите
си
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си
21.02.2024 Ники Урумов и група P.I.F. с ексклузивна премиера на песента "Обезумели" по музика на Димо
Още новини от Любопитни новини:
Автомобилът ви е "спрял да дърпа"? Какви са причините
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Превърна се във вирусна сензация – на 38 няма зъби, но снима клип...
Днес е първият ден, ако сте решили да отслабвате с лунната диета ...
В 21-ви век: Мъж е даван "под наем" за селскостопанска работа, дъ...
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).