Днес е Петровден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:07 / 29.06.2011
2854
Днес, 29 юни, Православната църква чества светите апостоли Петър и Павел, като ги нарича "първовърховни първопрестолници и вселенски учители".

Петровден е един от най-почитаните летни празници от българския народ. Според традициите на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки. Те се освещават и се раздават на роднини и съседи.

Петровден, както още българите наричат този празник, съвпада с най-усилния период от стопанския живот у нас. Народът ни го свързва винаги с жътвата, с младите животни и първите плодове - ябълки петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове.

Вярва се, че обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари. Като курбан се принася петровско пиле. Това е свързано със значението, което в древната митология се е придавало на петела - слънчев знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението. Но дълбокият и траен смисъл на празника Петровден е религиозен - защото твърдост и смирение са в основата на християнството.

Именници са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Джулиана Гани и мъжът й дължат крупна сума на лихвари?
Актриса от "Братя" често пазарува от битака: Това е най-прекрасно...
Мъж получава по 1800 евро подарък на месец в продължение на три г...
Дори когато връстниците й броят до 12, тази хубавицата мисли само...
Българите изядоха над милион и половина бургери за една година
Никол Шерцингер пусна доста горещи снимки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).