Днес предстои много рядко астрономическо явление

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:34 / 11.11.2019
1763
Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу, като ще премине като на парад пред Слънцето и ще може да бъде наблюдаван на повечето места по света днес.

Космическият феномен ще започне в 14:35 българско време и ще продължи повече от пет часа, докато Меркурий преминава от едната страна на слънцето към другата. Той ще бъде видим в източните щати на САЩ, в Канада, в Централна и Южна Америка. Останалата част на света - Северна Америка, Европа и Африка ще стане свидел на част от спектакъла, докато Азия и Австралия ще бъдат изключени от него.

Но, точно както по време на затъмнение, хората ще се нуждаят от слънчев филтър, тъй като гледането директно към слънцето може да причини трайно увреждане на очите.

Меркурий ни дарява с подобни преминавания пред Слънцето около 13-14 пъти за един век. Следващото му шествие е предвидено чак за 2032 година.

Миниатюрният Меркурий ще бъде трудно забележим с невъоръжено око. Той ще бъде само една малка точка на фона на слънцето, като се има предвид неговия диаметър, 4 800 километра, и този на Слънцето - 1,4 милиона километра.

Малката планета ще премине по диагонал пред нашата звезда, отляво надясно. Въпреки че придвижването й може да ни се стори бавно, тя ще все пак ще лети със скорост 241 000 километра в час, съобщава "Дир".

Според американската агенция за космически изследвания, уебсайтът на Обсерваторията за динамика на слънцето "ще показва" почти в реално време "изображения на транзита, така че не е нужно да пропускате това рядко събитие, независимо къде се намирате.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Безгрижие и "joie de vivre": Ето кой период в историята на Франци...
Най-лесните начини за справяне с тежките магнитни бури
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада?
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Лили Иванова приятелка с Анита Мейзер?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).