Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
East-West Chamber Orchestra идва на "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 08.06.2018Коментари (0)3076
©
Виолист №1 на планетата Юри Башмет от години е влюбен в Международния музикален фестивал "Варненско лято“, при това връзката на големия Башмет с Варна е толкова силна, че дори когато не може да присъства на сцената лично, духът и енергията му са тук. На 29 юни 2018 г. ценителите ще се запознаят с едно негово творение – Международния камерен оркестър "East-West Chamber Orchestra", в който ръка си подават музиканти от най-висок клас, събрани специално за проекта от Източна и Западна Европа. Заедно с доказаните дарования Сергей Крилов (цигулка) и Ростислав Кример (пиано), те ще изваят на живо пред публиката в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център шедьоври на Менделсон, Чайковски и Аренски, под мотото "Романтични теми от Изток и Запад“.

Камерният оркестър "East-West Chamber Orchestra" обединява солисти и водещи оркестранти от Франция, Грузия, Германия, Естония, Италия, Латвия, Литва, Полша, Русия, Украйна. Неговата цел е укрепванета на връзката и културното сътрудничество между Източна и Западна Европа. Членовете на оркестъра са изключителни изпълнители - концертмайстори и водещи музиканти на известни оркестри, професори в музикални академии, лауреати на най-престижни конкурси по цял свят, сред които "Чайковски“, ARD и "Паганини“. Освен с изявените изпълнители оркестърът впечатлява и с подбора на много добри инструменти. Тази рядка комбинация дава изключителното звучене на камерната формация.

Основан през 2015 г. като оркестър "ин резидънс“ на Международния музикален фестивал на Юри Башмет, формацията всеки сезон изнася концерти в различни страни на Европа. Оркестърът се определя като посланик на международното сътрудничество, мира и културните връзки в Европа и света.

Варненската публика ще се запознае и с изкуството на Ростислав Кример – главен диригент и артистичен директор на оркестъра и изявен пианист. Той е и основател и артистичен директор на фестивала на Юри Башмет, който се провежда вече 13 години в Минск и в други градове в Европа. Кример  е дуетен партньор на много известни солисти като Максим Венгеров, Гидон Кремер, Юри Башмет, Сергей Крилов и Виктор Третяков. Ростислав Кример редовно привлича в своите проекти в сферата на камерната музика изключителни музиканти. От съществено значение за неговия творчески път е дългогодишното сътрудничество с Юри Башмет в множество оркестрови и камерни проекти, между които изпълнението на Менделсоновия клавирен секстет, в който се свири на цигулки Страдивариус, Гуарнери и Амати, предоставени от Държавния фонд на Русия.

Солист на концерта във Варна ще бъде и Сергей Крилов – цигулар със световно признание. Критиката определя изпълненията му като израз на ярко музикално майсторство, дълбок лиризъм и завладяваща красота на звука. Само през последния сезон той работи с оркестри като Лондонската филхармония, Концертхаус Оркестър Берлин, Оркестъра на Торинското радио и телевизия, Оркестъра на Театро Сан Карло, Неапол. Познанството му с Мстислав Ростропович и приятелството с него оказва съществено влияние върху артистичния му живот.

На сцената на Международния музикален фестивал "Варненско лято“  East-West Chamber Orchestra и солистите Ростислав Кример и Сергей Крилов ще изпълнят Концерт за цигулка, пиано и струнни в ре минор  MWV O4 от Менделсон, Вариации на тема от Чайковски, ла минор, оп. 35 а от Аренски и Серенада за струнни до мажор оп. 48 от Чайковски.

Билетите за концерта са на цени от 5 и 20 лв. и могат да се купят от касата и сайта на ФКЦ. За ученици, студенти и пенсионери – само от касата на ФКЦ - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за "Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: