Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Една от най-успешните българки е рожденичка днес
Автор: Екип Varna24.bg 15:12 / 26.05.2023Коментари (0)729
©
Родена е на 26 май 1946 г. в Русе. Завършва хореографско училище, а после и ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години конкурентка на Мария Гигова.

Нешка Робева е единственият треньор в света, който на поредица световни първенства подготвя по няколко световни шампионки наведнъж, а елементи от съчетанията на нейните момичета се копират от конкурентките им е продължение на дълги години. Незабравими са и днес композициите ѝ "Лятно време“, "Жар птица“, "Токата и фуга в ре минор“, "Болеро“.Рефренът "Нешка няма грешка!“ от времената, когато тя бе състезателка, е винаги актуален, защото уникалната ѝ работа печели неизменно сърцата на публиката.* През 1969 г. става вице — световна шампионка.

* През периода (1976-1999) е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика.

* На световното първенство в Страсбург 1983 шампионка в многобоя става Диляна Георгиева с асистентки Анелия Раленкова и Лили Игнатова.

* На световното първенство във Валядолид 1985 Диляна Георгиева отново е световна шампионка в многобоя, Лили Игнатова отново е втора, а трета е Бианка Панова.

* През 1985-1986 г. Георги Дюлгеров снима два филма:"За Нешка Робева и нейните момичета" и "За момичетата и тяхната Нешка Робева“, в които е показан новаторския ѝ стил на работа.

* През 1987 г. Бианка Панова печели всичките златни медали и всичките ѝ оценки са кръгло 10, което е уникален случай в цялата история на гимнастиката.

* Възпитаничката на Робева Мария Петрова е неизменно първа на три поредни световни първенства: в Аликанте'93, Париж'94 и Виена'95 , с което повтаря успеха на Мария Гигова.

* За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.

* През 2000 г. Робева създава трупа от 35 момичета и момчета ("Нешанъл арт“), с която да представя съвременна интерпретация на българския и балкански фолклор.

* През септември 2005 г. е премиерата на филмова версия на "Орисия“по БНТ и Сателитния канал.

* Премиерата на спектакъла на Нешка Робева изграден върху предания за Балканите "Арамии“ се състои на 26 май 2006 г. Спектакълът обединява елементи не само от българския, а и от румънския, турския, гръцкия, македонския и албанския фолклор.* За почти 25 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 Европейски титли и 2 вице олимпийски титли.

* Понастоящем е президент на най-успелия клуб в света Левски за 50 години съществуване. Клубът е носител общо на 306 медала.

* Постановките "Два свята“, "Орисия“ и "Готови ли сте“ добиват изключителна популярност. Трупата и има над 400 участия в страната и чужбина — Бродуей, Сингапур "Арт фестивал“, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия и Македония.

Честит рожден ден на Нешка Робева!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: