Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Една пукнатина в тиганa с незалепващо покритие може да отприщи хиляди отрови
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 18.11.2022Коментари (0)678
©
Ново изследване показва колко много миниатюрни пластмасови частици вероятно проникват в храната ни след контакт с кухненските прибори. Така например една пукнатина по тиган с тефлоново покритие може да отдели до 9100 частици.

Малко по малко – колкото повече ги ползваме и мием - незалепващите съдове и тигани, покрити с тефлон, губят своето покритие, което може да бъде проблем при приготвянето на ястията. Не е лесно обаче да се установи колко точно пластмаса отделят.

Новото изследване разглежда микропластмасата (частици, по-малки от 5 мм) и нанопластмасата (милиони пъти по-малки) и достига до заключението, че с течение на времето вероятно става дума за значителен брой пластмасови фрагменти. То показва, че "трябва да бъдем особено внимателни при избора и употребата с кухненските прибори, ако искаме да избегнем хранителното замърсяване“, казва Юхон Танг, механичен и материален инженер от университета "Флиндърс“ в Австралия, цитиран от "Obekti.bg".

За да се опита да оцени риска, екипът използва т.нар  рамановска спектроскопия - комбинационно разсейване на светлината – за да изучи микропластмасата и нанопластмасата по тефлоново покритие на молекулярно ниво. Учените прилагат и специални алгоритми, за да изчислят каква част от това покритие се отлепва и се озовава в храната. Те нарязват съдове за готвене с тефлоново покритие на малки парченца и симулират процесите на готвене (но без храна, вода или мазнина), като придвижват по тях готварски четки, шпатули и бъркалки, изработени от различни материали (неръждаема стомана, дърво, пластмаса) за определен период от време.

Оказва се, че едно счупеното покритие може да отдели до 2,3 млн. миниатюрни частици по време на готвенето. В случая става дума за период от 30 секунди и при условие, че приборът, с който бъркаме, е пропукал тефлоновата повърхност.

Не по-малко притеснителен е и фактът, че тефлонът (политетрафлуоретилен) спада към семейството на т.нар. "вечни химикали“, които насищат околната среда – субстанциите пер- и полифлуороалкил (PFAS), които се свързват с редица здравословни проблеми.

"Като се има предвид фактът, че PFAS са особено притеснителни, тези тефлонови микрочастици в нашата храна вероятно представляват опасност за здравето“, казва Чен Фанг, учен, изследващ материалите в Нюкасълския университет в Австралия.

Колко разпространено (и опасно) е това отделяне на микропластмасови и нанопластмасови частици? Все още не знаем със сигурност. Ето защо изследователите смятат, че са нужни още изследвания по въпроса.

Така например може да се окаже, че след някакъв период от време трябва да престанем да използваме старите кухненски съдове или че тефлоновите покрития трябва да се направят по-устойчиви на износване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: