Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето защо колата може да харчи повече гориво
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 01.02.2023Коментари (0)586
©
Когато разходът на гориво на автомобилa внезапно се увеличи драстично, водачът започва да търси причината, но след като премине през всички известни опции и похарчи много пари за диагностика и подмяна на консумативи, проблемът не изчезва. За това къде може да се крие неизправността и защо механиците рядко проверяват тази система. Днес всяка кола има система за улавяне на бензиновите пари. По-конкретно се инсталира на превозни средства, които отговарят на екологични стандарти Евро-2 и по-високи. Тази система предотвратява навлизането на тази част от бензина в атмосферата от резервоара за гориво, която може да се изпари дори и при ниски температури. А най-важният елемент в системата е т.нар. абсорбатор, пише AutoMedia.bg. Това е пластмасов контейнер, пълен с активен въглен.

Когато двигателят е изключен, бензиновите пари навлизат в абсорбатора през маркучи, където се утаяват под формата на капчици върху въглищните гранули и въпросната съставка се намокря. Когато двигателят работи, контролер отваря електромагнитния клапан, поради което в абсорбатора се образува вакуум и през него започва да протича въздух, който преминава през активния въглен и пренася бензиновите пари във всмукателния тракт. След такова "продухване" бензинът се изпарява от абсорбатора и въглищата изсъхват.

Клапанът, който отваря тази система често може да причини проблеми. С течение на времето започва или да отваря лошо, или напълно спира да работи. В последния случай това води и до повреда на абсорбатора. Очевидните признаци, че нещо не е наред с клапана, могат да бъдат рязко увеличаване на разхода на гориво, нестабилна работа на празен ход на двигателя или "плаващи“ обороти. А на студен двигател сензорът на абсорбатора може да чука, което често се бърка с неправилна работа на клапаните.

Всички тези неизправности обаче могат да възникнат и по други причини. Ето защо сервизните служители рядко обръщат внимание на състоянието на системата за регенерация на бензиновите пари. За тях е по-лесно и по-изгодно да сменят маслото в двигателя, да диагностицират климатика или да свършат друга по-"доходоносна“ работа.

А проверката на състоянието на абсорбатора е доста проста. Достатъчно е да развиете капачката на резервоара за гориво. Ако чуете силен съскащ звук, значи няма издухване. Тоест системата не работи правилно. Имайте предвид, че причината за неизправността не винаги се крие точно във вентила. Често самата кухина на абсорбатора може да се запуши. След това модулът трябва да се разглоби, почисти и изсуши. С други думи, възстановете филтрирането на газовете, за да преминават свободно и забравете за проблема, а оттам и за по-високия разход на гориво.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: