Ето защо малкият град Дулут е магнит за климатичните мигранти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:12 / 16.01.2023
447
Природни бедствия карат милиони хора по света да бягат. Според Световната банка изменението на климата може да прогони 216 милиона души от домовете им през следващите 3 десетилетия. Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на глобалните емисии, ще възникнат реални горещи точки на миграция, ще има все повече климатични бежанци, не само в Африка и Югоизточна Азия, а и на другите континенти, предупреждава Световната банка. 

Не всеки обаче има финансовата възможност да започне отначало. Възможността да избягат от климатичните катастрофи често е достъпна само за привилегированите. такива примери има и в САЩ. 

Преди година и половина Джейми Александър решила да премести семейството си от Калифорния до канадската граница. Казва, че не е имала избор, защото ставало дума за бъдещето на децата й. 

"През 2018 г. имаше опустошителен горски пожар – уби почти 100 души и унищожи хиляди сгради. Две седмици не можехме да напуснем къщата, нямаше училище, алармите се задействаха. Всичко беше опушено. Семейството ми имаше здравословни проблеми заради това", разказва  Джейми Александър. 

Сега семейството й живее в Дулут в северната част на Минесота. Джейми Александър оглавява климатична организация и осъзнава, че в един момент вече няма да е безопасно в Калифорния. Винаги е знаела, че климатът се изменя, но е била изненадана колко бързо се развиват нещата.

Учените в САЩ са картографирали местата, които ще бъдат най-силно засегнати от климатичната криза, съобщава NOVA NEWS. Малкият град Дулут е удобно разположен на Горното езеро,  което съдържа 10% от световните сладководни ресурси. Така е оптимален източник на питейна вода в едно бъдеще застрашено от суха. Това прави Дулут магнит за климатичните мигранти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Автомобилът ви е "спрял да дърпа"? Какви са причините
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Превърна се във вирусна сензация – на 38 няма зъби, но снима клип...
Днес е първият ден, ако сте решили да отслабвате с лунната диета ...
В 21-ви век: Мъж е даван "под наем" за селскостопанска работа, дъ...
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).