Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фалшив оцет залива пазара и заплашва зимнината! Как да го познаем?
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 22.09.2016Коментари (1)1374
©
70-те години на XX век - България за първи път отваря вратите си за синтетичната оцетна киселина за нуждите на консервната промишленост.

Радославка Желязкова е ходеща енциклопедия на българския оцет. Произвежда го повече от 30 години в една от най-старите оцетни фабрики - тази в Плевен. Разказва, че тук винаги се е правил само и единствено натурален продукт. Той има и синтетично подобие. Как се прави едното и как се прави другото и каква е разликата между двата продукта, ще опитаме да разберем.

Във фабрика в Долни Дъбник правят естествен и био оцет, но и техния синтетичен вариант. И трите вида продукти изнасят за чужбина. Първо ни показват пътя на естествената ферментация - от ябълката до натуралния оцет.

Ябълките се раздробяват, а продуктът отива в две цистерни, където след седмица се превръща във вино. За да стимулират ферментацията, добавят и допълнителен кислород. И така - за около денонощие и половина - виното се превръща в концентриран оцет. След това се избистря и се разрежда с вода. Всяка бутилка се пълни, проверява се за механични замърсители и се слага етикет.

На този фон да създадеш синтетичния продукт ти е нужен не повече от час. И много по-малко пари. Получаваш в цистерни киселината и я разреждаш. Лесното приготовление, наред с трудното начало на 90-те, кара все повече производители да заложат на синтетиката, за сметка на по-скъпата и по-капризна естествена продукция. Но цената е много по-ниска.

Съдържанието - синтетична киселина Е 260 и оцветител - карамел Е 150.

Производителите твърдят, че проблем може да се получи, само ако фирмата не проследи внимателно киселинността и тя надвиши 6%. И още един трик - синтетичните продукти почти винаги са в цветни бутилки - просто защото са от преработена пластмаса, която отново е по-евтина.

"Препоръчвам, когато избирате продуктите, които да си купите, да разгледате внимателно етикета. В него трябва да бъде посочен съставът. Виненият оцет трябва да бъде от вино. Не може да има други съставки", заяви в студиото на "Здравей, България" инж. Атанас Дробенов, експерт в Българската агенция за безопасност на храните.

"Преди две години в България се прие изискване, че синтетичният оцет не трябва да носи наименованието оцет. Въпросът е, че съпътстващото законодателство - наредбата, която трябва да изясни контрола, вече две години не се приема. Това означава, че в момента няма кой да контролира какво има в тези бутилки", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: