
ЗАРЕЖДАНЕ...
Храната, която задължително трябва да присъства на масата ни на Гергьовден | ||||||
| ||||||
На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан, съобщават от foodpanda. Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено. На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На не освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара. Ето и топ 5 на ястията, които често консумираме за Гергьовден: На първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна. Агнешки кебап - Много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут. С нея приготвят кебап Агнешко с пресен лук и чесън – Свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото Пълнена агнешка плешка - Това е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата Агнешки котлети със зеленчуков сос - Това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо. Веселието, доброто настроение и богата трапеза са задължителни на този ден, за може да има здраве и берекет през цялата година, пише Vesti.bg. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg