Храната, която задължително трябва да присъства на масата ни на Гергьовден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:39 / 06.05.2025
402
Днес е един от най-почитаните празници в България - Гергьовден. 6 май е обявен за официален празник в Република България на 9 януари 1880 г, както и ден на Българската армия.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан, съобщават от foodpanda. Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците.

Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На не освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

Ето и топ 5 на ястията, които често консумираме за Гергьовден:

На първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна.

Агнешки кебап - Много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут. С нея приготвят кебап

Агнешко с пресен лук и чесън – Свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото

Пълнена агнешка плешка - Това е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата

Агнешки котлети със зеленчуков сос - Това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо.

Веселието, доброто настроение и богата трапеза са задължителни на този ден, за може да има здраве и берекет през цялата година, пише Vesti.bg.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
06.05.2025 Ст. серж. Яница Андонова: Българите дълбоко в сърцата си сме храбри
06.05.2025 Военният историк Мишо Йорданов: Денят на храбростта винаги е бил един от най-важните празници за мен, защото целият ми живот е свързан с армията
06.05.2025 Красимир Каракачанов: Армията e била славна, когато България e била държава, управлявана от мъдри хора
06.05.2025 Над 160 млади гвардейци посетиха Народното събрание
06.05.2025 Валерия от "Ергенът": Свързвам Гергьовден единствено с болка и тъга
06.05.2025 Костадин Костадинов: Гордея се, че съм част от запаса на българската войска! Честит празник!
Още новини от Любопитни новини:
Финансист: Еврото поскъпва сериозно, готови сме за него
Валерия от "Ергенът": Свързвам Гергьовден единствено с болка и тъ...
Ето какво представлява мускулната треска всъщност
Любима българска актриса празнува рожден ден
Днес направете Гергьовска питка. Ето рецептата
"Гергьовското агне": Какви са традициите и вярванията?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).