Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Италианска легенда в алпинизма пристига в България за голямо международно събитие
Автор: Ливия Кукова 16:53 / 15.11.2023Коментари (0)944
© Facebook
Броени дни остават до началото на 22-рото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремното кино "Bansko film fest". В специално интервю за "Фокус“ директорът на фестивала Натали Петрова съобщи, че датите на провеждане на събитието са от 22 до 26 ноември. Сред над 350 филма са били селектирани над 80 ленти от 39 държави. Програмата на фестивала предвижда още отбелязване на значими годишнини, мотивационни лекции, изложби и активности на открито. За най-малките е подготвена специална програма с участието на гост лектори, обясни тя.

Голямата изненада за публиката ще бъде гостуването на Hans Kammerlander (Italy)/Ханс Камерландер (Италия) – една от легендите в алпинизма. Камерландер е забележителен алпинист, екстремен скиор и планински гид. Описанието на постиженията му само в Алпите и Доломитите е невъзможно. Южнотиролецът е най-дългогодишният партньор на Райнхолд Меснер, при това в най-важния период на хималайската му кариера – финалната част на усилията му да стане първият човек в света, изкачил всичките 14 главни осемхилядника на Земята. С него е бил на седем от тях. Автор е и на първото спускане със ски от Нанга Парбат, свидетели на което стават участниците в първата българска експедиция на този връх.

Сред другите международни гости са Инес Паперт (Германия) - една от най-добрите екстремни катерачки в света; победителка е няколко пъти и в Световната купа за катерене по лед; авторка и на няколко световни рекорда в нейната област.

Проф. д-р Волфганг Наирц от Германия - ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето (с делтаплан) в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият нарича “лудите години на австрийския алпинизъм". Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото му изкачване без кислород.

Марчин Томашевски (Полша) - един от най-актуланите полски алпинисти и Big-Wall катерачи и Силво Каро (Словения) - носител на "Златен пикел" за цялостна кариера; Силво Каро е един от лидерите на златното поколение словенски алпинисти, което през 80-те години на миналия век записва някои от най-големите постижения в световен мащаб. В кариерата си Силво Каро има над 2000 изкатерени маршрута, като повече от 300 от тях са премиерни. Става дума за нови, технични линии и за неизкачвани преди това върхове в Алпите, Патагония, Хималаите, Каракорум, Йосемити също ще бъдат сред звездните гости на фестивала.

Людовико Бих от Италия - планински гид и фотограф пък ще представи изложбата си "Black snow" в рамките на фестивала. Той е потомък на една от най-старите фамилии на планински гидове в района на Червиня (Bich), които започват да развиват планинарската култура в Алпите още в края на 19 век и продължават и до днес.

Различният фестивал на свободния дух ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и екстремни личности от света, разказа още Натали Петрова.

Българската outdoor общност също ще има представителство на сцената на Банско филм фест 2023. в лицето на: Николай Петков – алпинист; Кънчо Долапчиев – алпинист, преподавател в НСА; Дойчин Боянов – алпинист; Йорданка Донкова и Николай Петров – спелеолози, които ще разкажат за българското участие в спасителната операция в пещера Моржда в Турция. Гост ще бъде и Ефросина Христова – спелеолог, както и Алексей Стоев – астроном, Тончо Тончев – алпинист и Алексей Жалов - пещерняк, ръководител на множество експедиции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: